Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 31 mars 2020

2002 Perrier-Jouët Belle Epoque

(50 % chardonnay, 45 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

13 oktober 2019 (på kontoret)



Efter 2012:an serverar jag den tio år äldre årgången av samma champagne. Jag köpte den här flaskan i butiken Le Parvis i Reims i september 2013.

Det är en mycket, mycket bra champagne som dock hade mått bra av ytterligare något års lagring! 

Doft: Utvecklad, komplex och brödig. Inslag av gummi, yoghurt, kaffe, grillad citron, gräddkola och smör.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig, torr och något bitter smak med viss sötma. Äpplen med tydlig skalbeska samt gräddkola, kaffe, citron och nötter.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2020-2030

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

måndag 30 mars 2020

2012 Perrier-Jouët Belle Epoque

(50 % chardonnay, 45 % pinot noir, 5 % pinot meunier)

13 oktober 2019 (på kontoret)



Aktuell årgång av Perrier-Jouëts prestigecuvée med den karaktäristiska flaskan. Den känns mycket lovande, men behöver givetvis mer lagring för att komma till sin rätt. Enda minuset är att jag upplever dosagen (8 g/l) som alldeles för hög!

Doft: Komplex, parfymerad, något fruktig och lite blommig doft med viss sötma. Inslag av gummi, citron, krita, Fruktsoda, syren, lakrits, lite lök, krusbär, gröna vingummin samt en mindre angenäm ton av toalett.

Smak: Frisk, torr och fruktig smak med viss sötma. Gula äpplen, krusbär, rabarber och lime. Hög syra, men framförallt: märkbart hög dosage!

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2025-2035

söndag 29 mars 2020

1982 Grongnet Special Club

(100 % chardonnay)

13 oktober 2019 (på kontoret)



Den gamla Special Club-flaskan – i det här fallet med en påfallande anonym etikett! Nu för tiden är den lägre, något bulligare och inte lika utpräglat kägelformad.

Grongnet är en av de klassiska Special Club-producenterna och det här är en sendegorgerad flaska (2008) av deras 82:a.

Intressant nog avviker druvmixen väldigt mycket från år till år när det gäller den här champagnen och i den här årgången är den en blanc de blancs. Den är en härligt mogen sak idag; fortfarande mycket bra, men tydligt på väg utför sedan ett par år.

Aktuell årgång idag är 2014.

Doft: Mogen och kryddig doft med tydlig sälta och massor av svamp i alla dess former. Dessutom inslag av bokna äpplen, buljong, kålpudding och gräddkola.

Smak: Mogen, frisk och något kryddig smak av mycket mogna äpplen.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2011-2017

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):


torsdag 26 mars 2020

2012 Jérôme Prévost La Closerie Les Béguines

(94 % pinot meunier, 2 % chardonnay, 2 % pinot noir, 2 % pinot gris)

13 oktober 2019 (på kontoret)



Jérôme Prévosts Les Béguines görs på druvor från vingården med samma namn. Från början bestod odlingen uteslutande av pinot meunier, men år 2000 planterade Prévost några rader med chardonnay, pinot noir och pinot gris (på en total yta av 0,2 hektar) i utkanten av vingården. Dessa druvor har fr o m 2007 fått hänga med när meunierdruvorna pressas. Tidigare har jag trott att en av druvorna var pinot blanc, baserat på information från källor som borde vara pålitliga (handlare, erkända vinkritiker och andra skribenter) och gör man en sökning på nätet verkar det fortfarande vara den allmänna uppfattningen. Men det handlar alltså om pinot gris! Detta har jag precis fått bekräftat av Jérôme Prévost. Ett ovanligt inslag blev således ännu mer udda; pinot blanc är en liten druva i Champagne men förekomsten av pinot gris är ju närmast mikroskopisk!

En annan utbredd missuppfattning om Prévosts champagner, som undertecknad också hjälpt till att sprida, är att de alltid görs på druvor från ett enskilt år, även om de ju är officiellt årgångslösa på grund av den allt för korta lagringen (15 månader) på jästfällningen. Det allmänna snacket har helt enkelt varit att Prévost gör vin baserat på en druva från en vingård och ett år! Men det stämmer inte. Att det handlar om druvor från en vingård är sant, men det är alltså inte bara en sorts druva i champagnerna – även om de är klart meunier-dominerade – och det handlar inte heller om rena årgångsviner! Jérôme berättar att respektive utgåva normalt består av 88-90 % vin från den senaste skörden, som blandas med 10-12 % reservvin från året innan. Den exakta fördelningen verkar bero på tillgången till druvor från respektive år. Således bygger denna ”2012:a” på ca 90 % vin från 2012 och 10 % från 2011. Den allra senaste utgåvan (2017) består dock av hela 40 % reservvin p g a den magra skörden detta år! Jag kommer trots denna information att fortsätta årgångsspecificera champagnerna från Jérôme Prévost när jag skriver om dem här på bloggen för att skilja på de olika utgåvorna, på samma sätt som jag gör för exempelvis Fidèle från Vouette & Sorbée.

Den här flaskan har alltså 2012 som basår och det är som väntat en mycket bra version av den här champagnen! Den är fortfarande förhållandevis ung, men briljerar ändå. Doften är underbart komplex! Dosagen uppgår till 2 g/l.

Doft: Utvecklad, uttrycksfull, mycket komplex, parfymerad, fruktig, blommig och kryddig. Inslag av kalk, Vicks Blå, ananasjuice, växthus, vitpeppar, vit choklad, salmiak (Lakrisal) och blåbär. Påminner om Selosse.

Smak: Något utvecklad, frisk, torr och förhållandevis stram. Kalk, lite mint, citron och gröna äpplen. Fin syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2021-2028

Mina intryck av andra utgåvor av Les Béguines (med länkar till resp inlägg):

måndag 23 mars 2020

1978 Dom Pérignon

(58 % chardonnay, 42 % pinot noir)

13 oktober 2019 (på kontoret)



Det är blindprovning (BYOB) och det här är den första flaskan i den första flighten – snacka om rivstart! Den är väldigt pigg för sin ålder och den är fortfarande en fantastisk champagne med gudomlig doft!

Det här är den äldsta årgången jag druckit av Dom Pérignon. 1978 var för övrigt ett år när skörden i Champagne inföll sent och blev väldigt liten. Dåligt väder resulterade både i svag blomning och röta, vilket ledde till få druvor av varierande kvalitet. Druvorna till den här champagnen började plockas den 9 oktober (pinot noir) respektive 11 oktober (chardonnay).

Doft: Mogen, oerhört komplex samt kryddig doft med rostade toner. Inslag av kex (glassrån), kaffe, gräddkola, nougat, hasselnötter, mogen stenfrukt, torkad frukt och mörk choklad.

Smak: Mogen, frisk och aningen bitter. Något trött (men väldigt pigg för sin ålder). Smörkola, söt grapefrukt och bokna äpplen

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 1998-2008

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):

söndag 22 mars 2020

Emmanuel Brochet Le Mont Benoit (2014-bas)

(37 % pinot meunier, 33 % pinot noir, 30 % chardonnay)

13 oktober 2019 (på kontoret)



Emmanuel Brochet övertygar med sina eleganta och kompromisslösa champagner! Familjens innehav på 2,5 hektar i vingården Mont Benoit, i den lilla byn Villers-aux-Nœuds sydväst om Reims, förser honom med druvor. Den totala produktionen uppgår till mindre än 12 000 flaskor per år och det här är småskalig champagneframställning i ordets mest korrekta bemärkelse! Emmanuel gör det mesta av jobbet själv, såväl i vingården som i källaren. Vid sidan om de båda druvrena årgångsvinerna Les Hauts Chardonnays och Les Hauts Meuniers gör han den årgångslösa Le Mont Benoit, som står för ungefär 80 % av produktionen.

Champagnen är spontanjäst och får elva månaders lagring på bourgognefat innan den buteljeras. Den här utgåvan bygger till 80 % på 2014 års skörd med tillägg av reservvin från 2013. Dosage på 4 g/l.

Just den här flaskan är möjligen den minst imponerande av de jag hunnit prova av Brochets alster, men den stärker ändå bilden av att det här är en mycket bra ingångschampagne! Jag serverar den som aperitif inför en liten provning (BYOB).

Doft: Blommig, kryddig, komplex och något utvecklad. Inslag av päron, lite vanilj, citron samt blåbär och andra skogsbär.

Smak: Frisk, torr och något fruktig. Relativt lätt. Gula och röda äpplen, päron, citron och lite apelsinmarmelad.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2023-2028

Tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):


onsdag 18 mars 2020

2002 Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage

(65 % pinot noir, 35 % chardonnay)

10 oktober 2019 (hemma)



Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage 2002. Jag har ruvat på den här ett tag, försökt invänta en så perfekt utvecklingsfas som möjligt – väl medveten om att den sega årgången 2002 kräver sin tid. Så poppas flaskan till slut och den visar sig ha en fånigt liten kork – hur vågar man det!? Möjligen hade inte vinmakaren samma långsiktighet som jag och min känsla är helt klart att det här hade varit en piggare champagne idag om det inte vore för den underdimensionerade korken!

Jag drack den här champagnen redan 2013 och med tanke på hur jag upplevde den då, har den inte riktigt haft den utvecklingskurva jag trodde och hoppades på. Det är förvisso en mycket bra champagne, men den känns obalanserad samtidigt som den visar upp vissa trötthetstecken – inte den bästa kombinationen! Trötthetstecknen skyller jag helt och hållet på den usla korken. En flaska med perfekt förslutning hade sannolikt mått bra av något års ytterligare lagring, medan den här flaskan förmodligen presterade bättre för ett par år sedan… Doften är dock fortfarande fantastisk! Jag sparar halva flaskan till dagen efter och då känns den mer balanserad.

Jag köpte flaskan i juni 2014, via Systembolagets beställningssortiment. Sedan dess har producenten hunnit byta namn till Comtes de Dampierre. Aktuell årgång av den här champagnen är 2012 idag, men får man tror SB:s hemsida är det 2004 som finns tillgänglig i beställningssortimentet.

Doft: Mogen och komplex doft med inslag av bröd, krut, bokna äpplen, mandlar, honung, läder, aprikos, hasselnötter och gräddkola.

Smak: Mogen, komplex, frisk och relativt lätt smak med tydliga sherrytoner. Något bitter till en början. Äpplen, grapefrukt, marsipan, honung, mandlar, russin och kex. Mycket hög syra – känns obalanserad. Mycket lång och torr eftersmak. Dagen efter är den mer balanserad, men har samtidigt en lägre intensitet.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2018-2024

Tidigare intryck av denna champagne: 


måndag 16 mars 2020

2012 Deutz Demi-Sec Millésime

(chardonnay, pinot noir, pinot meunier)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



Den här söta rackaren får avsluta middagen och hela den fantastiska Deutzprovningen, med totalt 39 olika champagner.

Medan en traditionell brut innehåller 0-12 gram socker per liter klassas en champagne med en sockerhalt mellan 32 och 50 g/l som demi-sec. Att demi-sec ordagrant betyder halvtorr ska uteslutande ses i en historisk kontext – från början var alla champagner väldigt söta. Idag har de flesta av oss mer finkalibrerade smaklökar och tycker att en champagne med så här mycket socker är alldeles för söt, åtminstone om den dricks för sig själv.

Det är första gången jag provar den här champagnen. Det är helt klart ett välgjort vin, men dosagen ligger som ett täcke över den maskerade och sannolikt högkvalitativa 2012-frukten. Man blir snabbt ganska mätt på den och det är tur att det serveras tårta till!

Doft: Tydligt fruktig doft med inslag av persika, gula äpplen, aprikos och lakrits.

Smak: Fruktig och rund med en tydlig sötma.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2024-2030

Den underbara tårtan, signerad Marie Skogström:



Ingen dum kombination alls!

söndag 15 mars 2020

2010 Deutz Hommage à William Deutz Parcelles d’Aÿ

(100 % pinot noir)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



2012 buteljerades de båda vingårdarna separat, men här i den första utgåvan av Hommage à William Deutz blandade man vinet från Meurtet (52 %) och La Côte Glacière (48 %) – därav namnet Parcelles d’Aÿ. De båda odlingslotterna, som är belägna alldeles bakom huset i Aÿ, köptes för övrigt av William Deutz redan 1838, samma år som företaget grundades. Även om hembyn är känd för sina fantastiska pinot noir-druvor var det här första gången som Deutz gjorde en blanc de noirs sedan 1975! Den totala produktionen uppgick till 6 000 flaskor. Enligt uppgift blev dessa degorgerade i april 2017 och dosagen är 9 g/l.

Det här är en mycket bra champagne. Inte oväntat känns den mer utvecklad än de båda 2012:orna, men även denna kommer att må bra av ytterligare lagring!

Doft: Fruktig doft med viss sälta. Inslag av persika, plommon, honung och mandlar.

Smak: Fruktig och relativt lätt. Persika, apelsin, röda äpplen och mörka bär.

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2023-2029

Hela trion:


lördag 14 mars 2020

2012 Deutz Hommage à William Deutz La Côte Glacière

(100 % pinot noir)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



La Côte Glacière är den andra av Deutz båda vingårdschampagner, som görs som en hyllning till en av husets grundare. Druvorna till champagnen kommer från den 1,92 hektar stora vingården med samma namn.

Den känns mycket lovande, men är inte lika bra som Meurtet som jag dricker parallellt.

Doft: Fruktig doft med inslag av päron, citrus och stenfrukt.

Smak: Frisk, fruktig, torr och något kryddig. Päron, citrus och kryddhylla.

Betyg idag: 85

Sannolikt bäst: 2025-2032


fredag 13 mars 2020

2012 Deutz Hommage à William Deutz Meurtet

(100 % pinot noir)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



Tillsammans med huvudrätten vid middagen efter den stora Deutzprovningen serveras en intressant trio champagner: de hittills släppta utgåvorna i Hommage à William Deutz-serien. Dessa champagner är gjorda som en hyllning till husets grundare och på druvor från vingårdarna Meurtet och La Côte Glacière i Aÿ. Båda ägs av Deutz och är belägna precis bakom huset.

Först ut är Meurtet, som alltså är gjord på pinot noir från den 2,42 hektar stora vingården med samma namn. Den är så klart ung, men redan otroligt bra!

Doft: Fruktig, blommig och kryddig doft med inslag av Fruktsoda, päron och citrus.

Smak: Fruktig och frisk smak av päron, citron och vit persika.

Betyg idag: 88

Sannolikt bäst: 2025-2032


onsdag 11 mars 2020

1999 Amour de Deutz

(100 % chardonnay)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



Den här är den andra champagnen som hälls upp till förrätten vid middagen i samband med den eminenta Deutzprovningen i Malmö.

Det är en fantastisk champagne och det är helt rätt tid att dricka den nu! Rent generellt är 1999 ingen favoritårgång, men det här är faktiskt den bästa årgången jag druckit av Amour de Deutz!

Jag drack den här champagnen redan 2010 då den var nysläppt och jag konstaterade att det var ett ungt vin med stor potential. Upplevelsen idag lever förvisso inte riktigt upp till den potential jag föreställde mig då.

Doft: Utvecklad och gräddig doft med något laktiska toner. Inslag av ljust bröd, smör, gul frukt, nötter och honung.

Smak: Utvecklad, fruktig och något bitter. Gula äpplen, grapefrukt och gräddkola.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2018-2025

Tidigare intryck av denna champagne: 

Mina intryck av senare årgångar:


En engagerad Jean-Marc Lallier-Deutz håller hov. Mannen längst till vänster i bild, delvis dold av ljusen, är för övrigt Neil Beckett, redaktör för tidningen The World of Fine Wine. Förstora bilden genom att klicka på den.

tisdag 10 mars 2020

2010 Deutz Blanc de Blancs

(100 % chardonnay)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



Det här är en av två champagner som serveras till förrätten till kvällens middag efter den stora Deutzprovningen.

Det är en mycket bra champagne! Den blir sannolikt ännu lite bättre om den får några års ytterligare lagring.

Doft: Brödig och något utvecklad doft med inslag av jäst, lite gummi, vit choklad, äpplen och nötter.

Smak: Frisk och fruktig. Gula äpplen och citrus. Fin syra!

Betyg idag: 87

Sannolikt bäst: 2023-2028

Mina intryck av andra årgångar av Deutz Blanc de Blancs:


måndag 9 mars 2020

1990 Deutz Rosé

(100 % pinot noir)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



Deutz Rosé 1990 serveras som kvällens andra aperitif inför den stundande middagen.

Det här är en fantastisk champagne! Faktum är att den är nästan lika bra som storebror Cuvée William Deutz Rosé 1990, som vi provade några timmar tidigare. Oväntat nog känns den dessutom yngre och fräschare, även om den rimligen blev degorgerad några år tidigare.

Doft: Utvecklad och bärig doft med inslag av rosor, röda vinbär, körsbär, nötter och brioche.

Smak: Utvecklad och frisk smak av röda bär. Hög syra.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2008-2020

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):

En glad och stolt Jean-Marc Lallier-Deutz poserar med flaskan ifråga:


söndag 8 mars 2020

1996 Deutz Blanc de Blancs

(inlägg 1 200!)

(100 % chardonnay)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



Efter den stora Deutzprovningen med Jean-Marc Lallier-Deutz blir det en efterföljande middag – med mer champagne! Inför middagen serveras det två olika aperitifer och det här är den första av dem. 

Husets vanliga årgångs-blanc de blancs – jag skriver ”vanliga” eftersom prestigecuvéen Amour de Deutz ju också är en blanc de blancs – hamnar ibland lite i skymundan bland alla de övriga champagnerna från Deutz, åtminstone för mig. Men det är en mycket bra champagne, eller t o m fantastisk när det som i det här fallet handlar om en flaska från det stora året 1996! Trots sin ålder och den tid som gått sedan den degorgerades – jag utgår från att flaskan är normaldegorgerad – är det här fortfarande en oerhört fräsch champagne med flera fina år framför sig.

Doft: Utvecklad, fruktig och komplex. Inslag av gula äpplen, mandlar, vit choklad, lakrits och rostat bröd.

Smak: Frisk, fruktig och utvecklad smak av krita, äpplen och mogen stenfrukt.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2012-2022

torsdag 5 mars 2020

1966 Cuvée William Deutz

(pinot noir, chardonnay, pinot meunier)

5 oktober 2019 (Restaurang P2 i Malmö)



Det här var den fjärde årgången som producerades av Cuvée William Deutz, efter 1959, 1961 och 1964. Det är en fantastisk champagne som känns klart spänstig för sin ålder, även om den saknar bubblor. Men tänk vilken champagne det här hade kunnat vara om man bara haft en bättre kork i flaskan!

Det här är för övrigt första gången jag dricker en champagne från 1966. Årgången präglades av mycket frost och hagel som ledde till en liten skörd, men fantastiskt väder i slutet av säsongen gjorde att kvalitén på druvorna blev mycket hög.

Doft: Mogen, kryddig och rökig doft med tydliga sherrytoner. Inslag av bokna äpplen, rosor, tropisk frukt, bränt socker, russin och köttsoppa.

Smak: Mogen och kryddig smak av bokna äpplen, tropisk frukt, lakrits och mandlar.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: ?

De båda gamlingarna i provningen:



Det här var den åttonde och sista flighten. Därmed har det också blivit dags att summera den fantastiska provningen bestående av sammanlagt 30 prestigechampagner från Deutz. Vi provade samtliga fyra släppta årgångar av Amour de Deutz Rosé, sju årgångar (av de åtta som gjordes) av Cuvée William Deutz Rosé och sjutton årgångar (av totalt 23 producerade) av Cuvée William Deutz. Kvällens bästa flaska var tveklöst den allra första årgången, 1982, av Cuvée William Deutz Rosé – verkligen en magisk champagne! Det som annars var slående var den jämna och höga nivån hos (den vita) Cuvée William Deutz.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till Marina, som arrangerade provningen och hade vänligheten att bjuda in mig! 

Här är samtliga flaskor från provningen med mina poäng och länk till respektive inlägg:

1966 Cuvée William Deutz: 92