Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 8 februari 2014

1996 Dom Pérignon


(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

När: 31 december 2013

Var: Hemma

Doft: Utvecklad doft med tydligt rostade toner och en framträdande nötighet. Nougat, röda äpplen, rostat bröd, en aning apelsin, men även ett något fränt inslag av bränt gummi. Efter hand mer karamelliserade toner.

Smak: Utvecklad, frisk och torr smak. Röda äpplen, nougat och apelsinskal. Fortfarande mycket syra! Lång frisk eftersmak med citrus och mineral som mynnar ut i en final av äppleskal.

Kommentar: I mångt och mycket en typisk Dom Pérignon! Den är fortfarande relativt ung, klart mer utvecklad i doft än smak, men har stor potential att utvecklas till ett riktigt stort vin! Dracks tillsammans med Dom Pérignon 90.

Betyg idag: 93(+)

Sannolikt bäst: 2018-20282 kommentarer:

  1. Hej ! Verkligen kul med dina notater kring champ! Mycket jag undrar, men en sak i taget.... alltså om 96:orna; jag undrar helt enkelt om de ( många, alltför många) kommer att bli ordentligt harmoniska!?? Jag tycker syran sticker ut så onödigt mycket, och är det inte som annat vin; kommer frukten att hålla?? Vad säger experten??
    hälsar kransen

    SvaraRadera
  2. Hej! Det är alldeles för tidigt att säga idag. Många 96:or kommer att bli extremt långlivade och lika fantastiska. Men viner från sämre producenter (med sämre råvara) har inte lika bra förutsättningar - det gäller även för denna årgång. Men jag är optimist, vi måste bara ha tålamod!

    SvaraRadera