Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 23 mars 2020

1978 Dom Pérignon

(58 % chardonnay, 42 % pinot noir)

13 oktober 2019 (på kontoret)Det är blindprovning (BYOB) och det här är den första flaskan i den första flighten – snacka om rivstart! Den är väldigt pigg för sin ålder och den är fortfarande en fantastisk champagne med gudomlig doft!

Det här är den äldsta årgången jag druckit av Dom Pérignon. 1978 var för övrigt ett år när skörden i Champagne inföll sent och blev väldigt liten. Dåligt väder resulterade både i svag blomning och röta, vilket ledde till få druvor av varierande kvalitet. Druvorna till den här champagnen började plockas den 9 oktober (pinot noir) respektive 11 oktober (chardonnay).

Doft: Mogen, oerhört komplex samt kryddig doft med rostade toner. Inslag av kex (glassrån), kaffe, gräddkola, nougat, hasselnötter, mogen stenfrukt, torkad frukt och mörk choklad.

Smak: Mogen, frisk och aningen bitter. Något trött (men väldigt pigg för sin ålder). Smörkola, söt grapefrukt och bokna äpplen

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 1998-2008

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar