(ca 50 % chardonnay, 45
% pinot noir, 5 % pinot meunier)
31 mars 2018 (hemma)
Årets
påskaftonschampagne! Det är alltid en härlig upplevelse att plocka fram en
Belle Epoque. Framförallt för innehållet, så klart, men även för den vackra
flaskan som alltid skapar glädje! Perrier-Jouëts klassiska prestigecuvée görs på
(ungefär) hälften chardonnay, nästan lika mycket pinot noir samt en skvätt
pinot meunier. Så har det varit ända sedan den första årgången (1964) släpptes
1969. Dosagen i den här årgången uppgår till 9 g/l.
Champagnen är elegant
lågmäld och bjuder på fin komplexitet. Den är mycket, mycket bra idag men
kommer att vinna på ett par års ytterligare lagring. Flaskan köpt hos Salvatori
i Épernay i september 2013.
Doft:
Komplex, blommig, brödig och kryddig doft med viss sälta. Efter hand lite brända
toner. Inslag av vita blommor, citron, lite gröna äpplen, mineral, brioche,
knäck, smör och honung.
Smak:
Frisk, något fruktig och något utvecklad. Det är mycket citron i någon
processad form (lemoncurd?) samt citronskal, gul frukt, rågbröd och gräddkola.
Fin syra!
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2020-2027
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar