(ca 100 % pinot meunier)
21 mars 2014 (hemma)
Doft:
Komplex, brödig, fruktig och aningen blommig doft med brända och kryddiga
toner. Den ändrar helt klart karaktär under kvällens gång! Inslag av mandlar,
deg, ananas, physalis och bakverk.
Smak:
Ganska lätt och outvecklad smak. Mycket torr och ganska frisk. Röda bär,
äpplen, citron och grapefrukt. Mycket syra! Eftersmaken är lång, frisk och
något bitter med inslag av äppelskrutt och citrusskal. Den öppnar upp sig en
aning efter ett par timmars luftning, men behöver helt klart lagras för att
komma till sin rätt!
Kommentar: En mycket intressant champagne med stor potential! Jérôme Prévost,
med producentnamnet La Closerie, är ännu en kultodlare från Champagne; som är
lärjunge till Anselme Selosse och jobbar småskaligt, ekologiskt, med
ekfatslagring och med så lite tillsatser som möjligt. Det som utmärker Prévost
och det här vinet är att det är gjort på i
princip 100 % pinot meunier och är helt utan dosage. Att jag skriver i
princip 100 % pinot meunier, beror på att det sedan just den här årgången även
innehåller obetydliga mängder chardonnay, pinot noir och pinot gris, som Prévost
planterat intill sina pinot meunier-odlingar. Det som för övrigt är utmärkande
för Prévost är att han håller till i den lilla och relativt lågt rankade – 85
på cru-skalan – byn Gueux en liten bit väster om Reims. Här ärvde han två
hektar pinot meunier-odlingar, planterade på 1960-talet. Dessa hyrdes först ut
till andra odlare innan han 1987 började sköta dem själv. Men inte förrän 1998
började han göra sin egen champagne, uppmuntrad av Anselme Selosse och i den
senares källare då Prévost själv saknade lokaler för ändamålet! Sedan 2003 har
han dock egna faciliteter i hembyn där vinerna skapas. Les Béguines, som får
ses som hans huvudvin, har fått sitt namn efter vingården där druvorna odlas. ”LC07” på etiketten avslöjar att basåret är 2007.
Flaskan köpt på restaurangen Manfreds & Vin i Köpenhamn.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2019-2024
Tillägg 2020-03-26: Rättat tidigare felaktigt nämnd druva (pinot blanc) till pinot gris och uppdaterat text kring basår.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar