Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 26 mars 2020

2012 Jérôme Prévost La Closerie Les Béguines

(94 % pinot meunier, 2 % chardonnay, 2 % pinot noir, 2 % pinot gris)

13 oktober 2019 (på kontoret)



Jérôme Prévosts Les Béguines görs på druvor från vingården med samma namn. Från början bestod odlingen uteslutande av pinot meunier, men år 2000 planterade Prévost några rader med chardonnay, pinot noir och pinot gris (på en total yta av 0,2 hektar) i utkanten av vingården. Dessa druvor har fr o m 2007 fått hänga med när meunierdruvorna pressas. Tidigare har jag trott att en av druvorna var pinot blanc, baserat på information från källor som borde vara pålitliga (handlare, erkända vinkritiker och andra skribenter) och gör man en sökning på nätet verkar det fortfarande vara den allmänna uppfattningen. Men det handlar alltså om pinot gris! Detta har jag precis fått bekräftat av Jérôme Prévost. Ett ovanligt inslag blev således ännu mer udda; pinot blanc är en liten druva i Champagne men förekomsten av pinot gris är ju närmast mikroskopisk!

En annan utbredd missuppfattning om Prévosts champagner, som undertecknad också hjälpt till att sprida, är att de alltid görs på druvor från ett enskilt år, även om de ju är officiellt årgångslösa på grund av den allt för korta lagringen (15 månader) på jästfällningen. Det allmänna snacket har helt enkelt varit att Prévost gör vin baserat på en druva från en vingård och ett år! Men det stämmer inte. Att det handlar om druvor från en vingård är sant, men det är alltså inte bara en sorts druva i champagnerna – även om de är klart meunier-dominerade – och det handlar inte heller om rena årgångsviner! Jérôme berättar att respektive utgåva normalt består av 88-90 % vin från den senaste skörden, som blandas med 10-12 % reservvin från året innan. Den exakta fördelningen verkar bero på tillgången till druvor från respektive år. Således bygger denna ”2012:a” på ca 90 % vin från 2012 och 10 % från 2011. Den allra senaste utgåvan (2017) består dock av hela 40 % reservvin p g a den magra skörden detta år! Jag kommer trots denna information att fortsätta årgångsspecificera champagnerna från Jérôme Prévost när jag skriver om dem här på bloggen för att skilja på de olika utgåvorna, på samma sätt som jag gör för exempelvis Fidèle från Vouette & Sorbée.

Den här flaskan har alltså 2012 som basår och det är som väntat en mycket bra version av den här champagnen! Den är fortfarande förhållandevis ung, men briljerar ändå. Doften är underbart komplex! Dosagen uppgår till 2 g/l.

Doft: Utvecklad, uttrycksfull, mycket komplex, parfymerad, fruktig, blommig och kryddig. Inslag av kalk, Vicks Blå, ananasjuice, växthus, vitpeppar, vit choklad, salmiak (Lakrisal) och blåbär. Påminner om Selosse.

Smak: Något utvecklad, frisk, torr och förhållandevis stram. Kalk, lite mint, citron och gröna äpplen. Fin syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2021-2028

Mina intryck av andra utgåvor av Les Béguines (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar