(39 % pinot noir, 37 %
pinot meunier, 24 % chardonnay)
6 maj 2017 (Ved Stranden
10 i Köpenhamn)
Emmanuel Brochet är en mycket
intressant småodlare i Villers-aux-Nœuds, en liten by sydväst om Reims. Här, i
vingården Le Mont Benoit, äger familjen Brochet 2,5 hektar planterade med gamla
stockar av pinot meunier, pinot noir och chardonnay. Emmanuels föräldrar
arrenderade ut marken, men redan som liten bestämde sig Emmanuel för att när
han blev stor ville han ta över odlingarna och producera vin! Sagt och gjort,
när uthyrningskontrakten löpte ut 1997 tog han över odlingslotterna och började
samtidigt tillämpa ett ekologiskt arbetssätt. Till och med årgången 2002 sålde
han alla sina druvor, men fr o m 2003 började han göra sin egen champagne. Idag
består sortimentet av den årgångslösa Le Mont Benoit samt de druvrena årgångschampagnerna
Haut Chardonnay och Les Hauts Meuniers. Utöver dessa gör han även en ratafia på
andrapressningen.
Le Mont Benoit görs på
alla tre druvorna från vingården med samma namn. Den jäses och lagras 11
månader på gamla bourgognefat och bygger till 80 % på den senaste skörden
kompletterat med 20 % reservvin från föregående årgång. I det här fallet
handlar det om årgångarna 2013 och 2012. Dosagen uppgår till 4 g/l.
Det här är en ung, men
mycket bra champagne! Kombinationen 2013 och 2012 fortsätter att övertyga.
Dessutom: en väldigt fin och informativ etikett!
Den här champagnen
dracks på underbara vinbaren Ved Stranden 10 i Köpenhamn. Vi tänkte beställa in
en flaska champagne, men hann i princip bara nämna ordet champagne innan vi
blev serverade var sitt glas av den här. Och det tackar man för!
Doft:
Stor blommig doft med fatkaraktär och inslag av jäst, hyacint, kex, citrus och
brioche.
Smak:
Mycket torr och frisk smak av gröna äpplen, söt citron, lime och mineral.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2021-2026
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar