Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 14 juni 2015

1998 Dom Pérignon

(55 % chardonnay, 45 % pinot noir)

30 april 2015 (hemma)

Doft: Utvecklad och komplex doft med härligt rostade och något brända toner. Honung, aprikos, persika, rostat bröd, rostade nötter, grädde, rosor och choklad.

Smak: Utvecklad, frisk och torr. Persika, äpplen, nougat och grapefrukt. Medellång, mycket torr eftersmak. Fantastisk, men samtidigt något tunn.

Kommentar: Dom Pérignon 1998 är en härligt utvecklad champagne idag. Den är gjord på chardonnay från Mont-Aigu i Chouilly och Les Buissons i Cramant samt pinot noir från Aÿ och Hautvillers. Jag är osäker på om druvblandningen är 55 procent chardonnay och 45 procent pinot noir eller 50/50 – uppgifterna på nätet varierar. Flaskan köpt på Systembolaget i augusti 2006.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2017-2024

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):
3 kommentarer:

 1. Intressant! Det var länge sedan jag drack 1998:an och tyvärr har jag ingen i min källare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det är en fantastisk champagne. Det ska bli intressant att se hur mycket bättre den kan bli med ytterligare några års lagring!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera