Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 6 februari 2017

2006 Dom Pérignon

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

6 december 2016 (Moët & Chandons champagnebar på KaDeWe i Berlin)Det här är den 42:a årgången av Dom Pérignon sedan starten med 1921. Det är också femte året på raken (2002-2006) som det släpps en årgång av den beryktade prestigechampagnen. Och den sjätte årgången sedan man, med start från årgång 2000, började marknadsföra Dom Pérignon som ett eget hus. Lite mer tankar kring det här hittar man i mitt förra inlägg om den här champagnen (se nedanstående länk).

Det här är fortfarande en mycket ung champagne. Jag drack den för första gången i oktober 2015 och det har inte hänt mycket sedan dess. Den kommer sannolikt bli magisk vad det lider, men den måste helt klart lagras! Dosage på 5 g/l.

Doft: Kryddig och något fruktig. Senare gräddiga och även lätt rostade toner. Inslag av persika, gula äpplen, hasselnötter, gummi, jäst, brioche och en aning mint.

Smak: Mycket torr, frisk och stram. Persika och gula äpplen med en bitter ton av citron- och äppelskal. Hög syra.

Betyg idag: 87(++)

Sannolikt bäst: 2022-2032

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av tidigare årgångar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar