Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 1 juli 2023

2018 de Venoge Coteaux Champenois Shaar Adonay, La Porte de Dieu

(80 % chardonnay, 20 % pinot blanc)

 

22 oktober 2022 (Johan P i Malmö)

 


 

Efter den stora 2002-provningen är det middag – med mer vin från Champagne. Vi inleder med två stilla viner från de Venoge och först ut är detta vita vin som är gjort på 80 % chardonnay och 20 % pinot blanc från Les Riceys (Côte des Bar).

 

Namnet på vinet, ”Shaar Adonay, La Porte de Dieu” är kopplat till legenden om att Thibaut IV (1201-1253, greve av Champagne och kung av Navarra) sägs ha fört tillbaka vinstockar från ett korståg till Jerusalem 1239. Stockarna ska ha varit planterade vid porten till Davids torn, kallad ”Shaar Adonay”(hebreiska för Guds port och la Porte de Dieu på franska) och uttalat ”shaardonay”.

 

Här ska det för säkerhets skull påpekas att modern forskning pekar på att chardonnaydruvans ursprung är franskt och att den är en korsning mellan pinot noir och gouais blanc.

 

Det här är hur som helst ett ungt vin som inte ger ifrån sig särskilt mycket idag, men som jag ser fram emot att dricka igen om några år

 

Doft: Fruktig och något kryddig doft med inslag av steniga mineraler.

 

Smak: Ung, elegant och blommig smak med toner av päron och steniga mineraler.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2025-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar