Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 20 juli 2023

2016 Douge Val Baury

(100 % pinot noir)

 

12 november 2022 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 


 

Douge är en intressant och småskalig odlare i Neuville-sur-Seine (Côte des Bar), som utmärker sig med sina stilrena och färgglada etiketter. Verksamheten är relativt nystartad och drivs av Florent Douge och Katia Lazzarotti. Deras första årgång var 2016.

 

Man äger sju hektar planterade med 87 % pinot noir, 11 % chardonnay och 2 % pinot blanc och fördelade på tolv odlingslotter, samtliga i hembyn. Där arbetar de hållbart och håller på att ställa om till ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt. Produktionen uppgår till ca 10000 flaskor per år, för närvarande fördelat på sex olika champagner. Fem av dessa görs endast i ett tresiffrigt antal flaskor per årgång. Samtliga champagner är årgångschampagner.

 

Val Baury är en roséchampagne som görs med hjälp av saignéemetoden och är fatjäst. I denna den första årgången gjordes det endast 321 flaskor. Dessa blev degorgerade i september 2020 utan dosage.

 

En mycket trevlig champagne!

 

Doft: Lite spretig, men på ett bra sätt. Inslag av hallon, knallpulver och jordgubbar.

 

Smak: Bärig, frisk och mycket torr smak av krossade hallon och jordgubbar. Relativt ung, men bra balans.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar