Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 24 juli 2023

Lacourte-Godbillon Rosé (2015-bas)

(100 % pinot noir)

 

15 november 2022 (hemma)

 


 

Lacourte-Godbillon är en intressant producent, som jag dricker alldeles för sällan, och det här är deras roséchampagne. Den är årgångslös, gjord med hjälp av blandning (man tillsätter en mindre del rött vin, andelen varierar något från år till år) och delvis fatjäst. Druvorna man använder till den här champagnen är uteslutande pinot noir från hembyn Écueil (Montagne de Reims) och den här utgåvan är baserad på skörden 2015 (80 %) med tillägg av reservvin. Det här året har man tillsatt 10 % rött vin. Flaskan blev degorgerad i oktober 2019 med en dosage på 5 g/l.

 

Det här är en mycket trevlig champagne idag som säkerligen kan blomma ut till en lite större upplevelse med några års ytterligare lagring. Den dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Bärig och generös. Inslag av jordgubbar, krossade stenar, hallon, röda äpplen och tranbär.

 

Smak: Syrlig, bärig och torr smak av smultron, nektarin, citron och gröna äpplen. Påtaglig syra.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar