Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 14 juli 2023

Oudiette & Filles Uni Terre II

(100 % chardonnay)

 

(Inlägg 2 200!)

 

12 november 2022 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 


 

Det är provning (BYOB) med vänner i Simrishamn och det här är dagens första aperitif.

 

Oudiette & Filles (eller Oudiette x Filles, som de själva föredrar att skriva) drivs av systrarna Margot Laurent och Charlotte Costagnola, som engagerade sig i familjens druvodlingar 2014 tillsammans med sin mamma Florence Oudiette. Till skillnad från tidigare generationer bestämde de sig för att göra sin egen champagne, istället för att bara sälja druvorna, och efter skörden 2017 satte de igång. De har tillgång till 2,5 hektar odlingar i Beaunay i Val du Petit Morin (Côte des Blancs) och Celles-lès-Condé (Vallée de la Marne). Fyra år senare, 2021, släppte de sin första champagne, Uni Terre, baserad på druvor från Beaunay och skörden 2017.

 

OBS! Oudiette & Filles ska inte förväxlas med Oudiette, som drivs av systrarnas kusin Maxime!

 

Uni Terre II är systrarnas andra champagne. Den är baserad på skörden 2018 och druvor från tre olika lägen i Beaunay och jäst och lagrad (tio månader) på fat. Den här flaskan blev degorgerad i fjärde kvartalet 2021 med en dosage på 1 g/l.

 

Det här är en bra champagne. Den är fortfarande ung och vi får ganska kort tid med den idag, så det finns möjligheter för den att prestera ännu bättre i framtiden.

 

Doft: Parfymerad doft med inslag av citron, krita och gula äpplen.

 

Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak som domineras av citron och lime med lite toner av brioche.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar