Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 29 juli 2023

2019 Petit Clergeot Chevry Cuvée Cuve

(100 % pinot noir)

 

18 november 2022 (Sparkling & Wine Malmö)

 


 

Jag blev väldigt imponerad när jag drack den första årgången (2018) av Chevry från Paul-Bastien Clergeot i januari 2022. Nu är efterföljaren från 2019 här och precis som i Paul-Bastiens första champagne handlar det om en druva från ett läge och en årgång. Att årgången nu är fantastiska 2019 gör inte att mina förväntningar är lägre.

 

Druvorna skördades den 6 september 2019. Det blev sammanlagt 3749 flaskor i denna årgång. Denna degorgerades den 9 december 2021, utan dosage.

 

Jag ska inte säga att jag blir besviken, men det här är en otroligt ung och stram champagne idag! Det hade varit intressant att kunna snabbspola verkligheten fram till 2029 eller så, men man får helt enkelt ha tålamod. Det här är dock den ståltanksjästa versionen av denna champagne. Den har även gjorts i en ekfatsjäst upplaga, Cuvée Fût, och den kan möjligen vara en tröst på vägen!

 

Doft: Fruktig doft med inslag av krusbär, citrus, gula plommon och kex.

 

Smak: Ung, frisk, mycket torr och tydligt stram. Omogna gula plommon och omogen vit frukt. Inte mycket mer än så idag. Jo, en tokhög syra!

 

Betyg idag: 85(++)

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar