Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 25 juli 2023

2015 Lacourte-Godbillon Chaillots-Hautes Vignes

(100 % chardonnay)

 

17 november 2022 (hemma)

 


 

Årgångschampagnen Chaillots-Hautes Vignes är fatjäst och görs på chardonnay från Lacourte-Godbillons innehav i vingårdarna Chaillots och Hautes Vignes i Écueil. Flaskan blev degorgerad i november 2020 med en dosage på 2 g/l. Jag köpte den i november 2021. Aktuell årgång idag är 2018.

 

Chaillots-Hautes Vignes ska inte förväxlas med Chaillots som görs på pinot noir från vingården Chaillots och som regel får längre lagring på jästfällningen.

 

Det här är en mycket bra champagne med tydlig potential! Jag väntar gärna fyra år till innan jag öppnar nästa flaska.

 

Doft: Fruktig, något kryddig och lätt oxiderad. Inslag av citron, mandarin, gröna äpplen, honung, lite vanilj och ost. Dag två även svamp.

 

Smak: Syrlig, något fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta. Relativt ung. Toner av vit frukt, citron och gröna äpplen. Dag två: massor av körsbär! Hög syra och mycket bra längd.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar