Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 11 juli 2023

2008 Veuve A. Devaux Sténopé

(pinot noir, chardonnay)

 

4 november 2022 (hemma)

 


 

Det här var den första årgången av Sténopé, prestigechampagnen som är ett samarbete mellan kooperativet Devaux och Rhôneproducenten Michel Chapoutier och som ryms i en stilfull flaska med blindskrift på den vita etiketten. Det gjordes totalt 3478 buteljer och 620 magnum av denna årgång. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2015 med en dosage på 4 g/l. Druvblandningen verkar hemlig, men det som är känt är att den delvis (50 %) har genomgått den malolaktiska jäsningen och att den är fatlagrad. Efter premiärårgången har man även hunnit släppa 2009, 2010 och 2011.

 

Det här är en snudd på fantastisk champagne idag, men den är fortfarande relativt ung och oförlöst. Ytterligare två-tre års lagring borde ta den till nya höjder.

 

Doft: Utvecklad, parfymerad och kryddig. Inslag av bakverk, nötlikör, vanilj, torkade aprikoser, choklad, stjärnfrukt och salmiak.

 

Smak: Syrlig, fruktig, ren, mycket torr och något utvecklad smak med tydlig sälta. Citron, gröna äpplen, päron och stjärnfrukt. Hör syra, bra energi och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2025-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar