Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 4 juli 2023

2008 J. Lassalle Cuvée Angéline

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

29 oktober 2022 (hemma)

 


 

J. Lassalle i Chigny-les-Roses (Montagne de Reims) grundades av Jules Lassalle 1942, mitt under andra världskriget. Efter honom tog hustrun Olga och dottern Chantal över ansvaret och sedan 2006 är Chantals dotter Angéline Templier också verksam i familjefirman. Man äger 16 hektar odlingar, fördelade på 60 odlingslotter, i Chigny-les-Roses, Ludes, Montbré, Puisieulx, Rilly-la-Montagne, Sermiers och Villers-Allerand. Här odlar man 52 % meunier, 26 % chardonnay och 22 % pinot noir och man tillämpar ett hållbart arbetssätt. Produktionen uppgår till 150 000 flaskor per år, fördelade på fem olika champagner: de årgångslösa Préférence och Rosé samt årgångschampagnerna Blanc de Blancs, Angéline och Spécial Club. Man har för övrigt varit med i Spécial Club-samarbetet, Club Trésors de Champagne, sedan 1979.

 

Cuvée Angéline är så klart uppkallad efter Angéline och började produceras av Jules Lassalle 1973. Den görs på druvor från två vingårdar i Chigny-les-Roses: Les Houssets (pinot noir) och Les Pécherines (chardonnay). Jag köpte den här flaskan på Magasin du Nord i Köpenhamn i juli 2015. Aktuell årgång idag är 2012.

 

Det här är en mycket bra champagne. Den dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Tidigt degorgerade 2008:or börjar komma in en bra fas nu!

 

Doft: Utvecklad doft av mogna äpplen, päron, aska, brioche, smör, krita och anis. Dag två även nötter och nougat.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med fin sälta och bra koncentration. Dosagen är tydlig – den kunde möjligen varit något lägre. För övrigt hittar jag syrliga äpplen, citron, grapefrukt och brioche. Hög syra. Lång, fruktig och aningen bitter eftersmak som initialt domineras av grapefrukt. De senare tonerna mattas efter hand och på tredje dagen är det uteslutande citron i eftersmaken.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2021-2028

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar