Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 5 maj 2024

2007 Louis Roederer Vintage

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

13 september 2023 (hemma)

 


 

Louis Roederers ”vanliga” årgångschampagne från 2007. En fjärdedel av vinerna i den här årgången jästes på fat. Min flaska blev degorgerad i september 2012 med en dosage på 9 g/l.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne! Den dricks över två dagar och lyfter till en ny nivå dag två.

 

Doft: Utvecklad, brödig, fruktig och komplex. Inslag av brioche, mogna gula äpplen, stenkross, citronskal och trä som vid högre temperatur följs av ost, champinjoner och gräddkola. Senare även hasselnötter.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr. Mogna gula och gröna äpplen samt mogen citron, clementin, smör och choklad. Hög syra och bra energi. Ännu mer harmonisk dag två då den lyfter till en ny nivå.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2021-2027

 

Mina tidigare intryck av Louis Roederer Vintage 2007:

2018-08-05: 87

 

Mina intryck av andra årgångar:

1982: 92 (2020-12-28)

1990: 92 (2019-01-08)

1996: 93 (2018-11-04)

1997: 90 (2021-05-05)

2002: 91 (2016-07-03)

2003: 87 (2014-12-17)

2004: 90 (2018-04-05)

2005: 90 (2015-04-24)

2006: 89 (2018-07-25)

2008: 90(+) (2015-12-05)

2009: 86 (2017-03-17)

2012: 90 (2018-06-02)

2013: 88(+) (2020-09-23)

 


 

Det är koden längst ner till höger som är intressant på baksidan. Med hjälp av den får man redan på viktiga detaljer såsom druvblandning, degorgeringsdatum och dosage.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar