Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 31 maj 2017

2009 Louis Roederer Vintage

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

17 mars 2017 (på kontoret)

Louis Roederers ”vanliga” årgångschampagne, Vintage, håller alltid hög klass trots att den kommer nästan varje år. I jämförelse med årgångsrosén, där aktuell årgång är 2011, får den ligga två år längre på jästen innan den degorgeras.

Korta fakta om den här årgången: 18 % av vinerna fick sin första jäsning på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Degorgerad 2016. Dosage på 9 g/l.

Det här är förvisso mycket bra, men det är helt klart en svag årgång av denna champagne. Det har sagts förr men tål att upprepas: 2009 i Champagne imponerar inte.

Dracks i en provning tillsammans med Louis Roederer Brut Premier och 2011 Louis Roederer Rosé – och utsågs till kvällens bästa vin. Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2017.

Doft: Brödig och fruktig doft med inslag av gula äpplen, deg, kex, hasselnötter och lite jordgubbar. Efter hand svaga sherrytoner.

Smak: Fruktig, frisk, torr och något utvecklad smak. Äpplen, citrus och äppelskal.

Betyg idag: 86

Sannolikt bäst: 2021-2026

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar