(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
17 mars 2017 (på
kontoret)
Louis Roederers ”vanliga”
årgångschampagne, Vintage, håller alltid hög klass trots att den kommer nästan
varje år. I jämförelse med årgångsrosén, där aktuell årgång är 2011, får den ligga två år längre på jästen innan den degorgeras.
Korta fakta om den här
årgången: 18 % av vinerna fick sin första jäsning på ekfat. Ingen malolaktisk
jäsning. Degorgerad 2016. Dosage på 9 g/l.
Det här är förvisso mycket bra, men det är helt klart en svag årgång av denna champagne. Det har sagts förr men tål att upprepas: 2009 i Champagne imponerar inte.
Dracks i en provning
tillsammans med Louis Roederer Brut Premier och 2011 Louis Roederer Rosé – och
utsågs till kvällens bästa vin. Flaskan köpt på Systembolaget i mars 2017.
Doft:
Brödig och fruktig doft med inslag av gula äpplen, deg, kex, hasselnötter och
lite jordgubbar. Efter hand svaga sherrytoner.
Smak:
Fruktig, frisk, torr och något utvecklad smak. Äpplen, citrus och äppelskal.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2021-2026
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar