Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 7 maj 2024

2010 Olivier Horiot Rosé des Riceys En Barmont

(100 % pinot noir)

 

15 september 2023 (hemma)

 


 

Efter att ha provat årgång 2017 av detta rosévin är det intressant att plocka fram en årgång som är sju år äldre!

 

Vinet, som traditionsenligt är gjort på pinot noir från Les Riceys (från vingården En Barmont), blev buteljerat i augusti 2011 efter lite mer än tio månaders fatlagring.

 

Det här är ett mycket bra vin. Det känns fullt utvecklat, men samtidigt vid god vigör.

 

Doft: Generös, bärig, kryddig och något parfymerad. Inslag av jordgubbar, körsbär, nypon, björnbär och lite katrinplommon.

 

Smak: Bärig, jordig, kryddig och fullt utvecklad. Relativt lätt, men med tydliga tanniner och hög syra. Körsbär, röda äpplen och björnbär.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 

Mina intryck av andra årgångar:

2009: 86 (2019-03-29)

2017: 83 (2023-09-14)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar