Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 5 september 2021

1997 Louis Roederer Vintage

(ca 70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

 

5 maj 2021 (hemma)

 


 

Samtliga Roederers årgångschampagner, inklusive ”den vanliga”, är alltid säkra kort och 1997 är en årgång som ofta överraskar. Det är därför högintressant när man lyckas hitta en sådan här idag! Dessvärre finns det inget id-nummer på flaskan, så jag kan inte få fram något degorgeringsdatum, men med tanke på den moderna etiketten handlar det sannolikt om en relativt sent degorgerad flaska. Med relativt sent menar jag dock inte att den är nydegorgerad – tvärtom har den trots allt hunnit få ganska många år på korken vid det här laget.

 

Det här är en fantastisk champagne som sannolikt peakar just nu!

 

Doft: Utvecklad, fruktig, gräddig och komplex. Inslag av jäst, mogen citrus, mogen persika, mogna gula äpplen, hallon, honung, gräddkola, mandlar, lite skaldjur, lakrits och lätt rostad brioche.

 

Smak: Utvecklad, fruktig och torr smak med härlig koncentration. Mogen persika, söt citrus och persikoskal får sällskap av lakrits, hasselnötter och lite Coca-Cola. Påtaglig syra, men perfekt balans. Lång och härlig eftersmak.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2015-2021

 

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

1982: 92 (2020-12-28)

1990: 92 (2019-01-08)

1996: 93 (2018-11-04)

2002: 91 (2016-07-03)

2003: 87 (2014-12-17)

2004: 90 (2018-04-05)

2005: 90 (2015-04-24)

2006: 89 (2018-07-25)

2007: 87 (2018-08-05)

2008: 90(+) (2015-12-05)

2009: 86 (2017-03-17)

2012: 90 (2018-06-02)

2013: 88(+) (2020-09-23)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar