Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 14 maj 2024

2002 Laforge-Testa Vintage

(55 % pinot noir, 45 % chardonnay)

 

27 september 2023 (hemma)

 


 

Laforge-Testa är en familjeägd producent med hemvist i Charly-sur-Marne (Vallée de la Marne). Verksamheten grundades 1913, när Emile och Léonie Laforge planterade sina första rankor, och drivs sedan 1995 av den fjärde generationen som utgörs av Armelle Testa och hennes make José Testa. Man äger fem hektar odlingar som är planterade med 50 % meunier, 40 % pinot noir och 10 % chardonnay. Merparten av meunierdruvorna verkar säljas, för det som produceras – sortimentet består av fyra champagner och en röd coteaux champenois – domineras av pinot noir och chardonnay.

 

Det här är årgångschampagnen från Laforge-Testa, baserad på skörden 2002. Min flaska, inköpt på Systembolaget i maj 2016, blev degorgerad i september 2015, efter ambitiösa tolv och ett halvt års lagring på jästfällningen. Dosagen uppgår till generösa 10 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne som charmar en direkt, men den onödigt höga dosagen gör att man ganska snart känner sig mätt på upplevelsen. Ungefär som den där poplåten där refrängen kommer alldeles för tidigt och sedan upprepas några gånger för mycket på slutet.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och parfymerad. Inslag av päron, vita blommor, paraguayos, gula plommon och gräddkola följs efter hand av lakrits och dag två av citron.

 

Smak: Utvecklad, fruktig och generös. Torr, men med en tydlig dosage. Päron, paraguayos och gräddkola. En hög syra fungerar i viss mån som balans mot den generösa frukten (dosagen). Dag två domineras smaken av lätt bittra citrustoner; mestadels citron och citronskal, men även lite yuzu.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2021-2027

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar