(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
2 juni 2018 (Clarion
Amaranten i Stockholm)
Den senaste årgången av
Louis Roederer Vintage är fantastisk redan idag! Och med tanke på årgångens
generella storhet finns det givetvis ytterligare potential för den tålmodige. Det
enda jag kan anmärka på i dagsläget är att dosagen på 9 g/l känns onödigt hög.
Druvråvaran var uppenbarligen väldigt bra och jag är helt övertygad om att
champagnen klarat – och t o m mått bra av – en lägre sockertillsats. Men det är
möjligt att den kommer att integreras bättre på sikt.
Torra fakta: 8 % av
vinet till champagnen fick sin första jäsning på ekfat och 16 % genomgick den malolaktiska jäsningen. Flaskan degorgerad 2017.
Den här flaskan köptes
på ett lokalt systembolag och dracks som tröst efter ett stekhett och
fullkomligt vedervärdigt Stockholm Marathon. Det verkar fortfarande finnas gott
om flaskor på marknaden, men på grund av årgångens relativt begränsade utbud
ska man nog inte vänta allt för länge med att köpa!
Doft:
Fruktig och komplex, efter hand lätt rostade toner. Inslag av kex, hasselnötter,
ananas, persika, apelsin, grapefrukt, vit choklad och rostade mandlar. Senare
även lite röda bär.
Smak:
Fruktig, frisk, härligt koncentrerad och något utvecklad smak av persika,
apelsin, söt grapefrukt och vit choklad. Dosagen är klart märkbar och i
kombination med den fantastiska frukten skapas en närmast söt upplevelse.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2022-2030
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar