Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 16 juni 2018

2004 Louis Roederer Vintage

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

5 april 2018 (hemma)



Louis Roederers ”vanliga” årgångschampagne kommer ut nästan varje år, men håller ändå med några få undantag alltid en väldigt hög nivå. Denna 2004:a hittade jag på Gran Canaria av alla ställen, på El Corte Inglés i Las Palmas för att vara exakt, i januari 2015 och den är givetvis inget undantag. 2004 var en mycket bra årgång i Champagne och det är ingen överraskning att Louis Roederer var framgångsrika detta år. Aktuell årgång idag är för övrigt 2012.

Druvmixen i Louis Roederer Vintage brukar vara ungefär 70 % pinot noir och 30 % chardonnay. Dosagen ligger numera i spannet 8-10 g/l – historiskt var den högre än så och min gissning är att den kommer att sjunka ytterligare framöver – och delar av basvinerna brukar ekfatbehandlas. I den här årgången lagrades 40 % av vinet på ekfat. Knappar man in koden på baksidesetiketten på producentens hemsida får man reda på att min flaska blev degorgerad 2010. Det innebär att champagnen fick ungefär fem års lagring på jästfällningen och att den nu hunnit få cirka åtta år ”på korken”. Den har därmed nått en fin utvecklingsnivå och bör precis ha kommit in i vad jag skulle bedöma som det optimala drickfönstret.

Champagnen dricks över två dagar och vinner helt klart på det. Den har en fantastisk doft och nästan lika bra smak!

Doft: Komplex, utvecklad, fruktig och brödig. Efter hand lite brända toner. Inslag av grapefrukt, svavel, rostat bröd med brända kanter, hasselnötter, gräddkola och marsipan. Dag två doftar den även lite vit choklad och röda bär.

Smak: Utvecklad, mycket frisk och torr; till en början något bitter. Framförallt persika och grapefrukt. Fin syra! Dagen efter är den mer fruktig och bjuder då även på gula äpplen och lite gräddkola.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2017-2023

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar