(70 % pinot noir, 30 %
chardonnay)
5 april 2018 (hemma)
Louis Roederers
”vanliga” årgångschampagne kommer ut nästan varje år, men håller ändå med några
få undantag alltid en väldigt hög nivå. Denna 2004:a hittade jag på Gran
Canaria av alla ställen, på El Corte Inglés i Las Palmas för att vara exakt, i
januari 2015 och den är givetvis inget undantag. 2004 var en mycket bra årgång
i Champagne och det är ingen överraskning att Louis Roederer var framgångsrika
detta år. Aktuell årgång idag är för övrigt 2012.
Druvmixen i Louis
Roederer Vintage brukar vara ungefär 70 % pinot noir och 30 % chardonnay.
Dosagen ligger numera i spannet 8-10 g/l – historiskt var den högre än så och
min gissning är att den kommer att sjunka ytterligare framöver – och delar av
basvinerna brukar ekfatbehandlas. I den här årgången lagrades 40 % av vinet på
ekfat. Knappar man in koden på baksidesetiketten på producentens hemsida får
man reda på att min flaska blev degorgerad 2010. Det innebär att champagnen
fick ungefär fem års lagring på jästfällningen och att den nu hunnit få cirka åtta
år ”på korken”. Den har därmed nått en fin utvecklingsnivå och bör precis ha kommit
in i vad jag skulle bedöma som det optimala drickfönstret.
Champagnen dricks över
två dagar och vinner helt klart på det. Den har en fantastisk doft och nästan
lika bra smak!
Doft:
Komplex, utvecklad, fruktig och brödig. Efter hand lite brända toner. Inslag av
grapefrukt, svavel, rostat bröd med brända kanter, hasselnötter, gräddkola och
marsipan. Dag två doftar den även lite vit choklad och röda bär.
Smak:
Utvecklad, mycket frisk och torr; till en början något bitter. Framförallt
persika och grapefrukt. Fin syra! Dagen efter är den mer fruktig och bjuder då
även på gula äpplen och lite gräddkola.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2017-2023
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till
resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar