Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 27 maj 2024

Gaspard Brochet Pinot de Sacy (Cochon) Tome I

(100 % pinot noir)

 

7 oktober 2023 (BISe i Malmö)

 


 

Det här är den första utgåvan av ”Grisen” från Gaspard Brochet, gjord på pinot noir från vingården Les Eaux Belles i Sacy och skörden 2020. Flaskan blev degorgerad i januari 2023 utan dosage. Total produktion: 551 flaskor.

 

Den omedelbara känslan när man smakar den här champagnen är att den är otroligt charmig och riktigt bra. Därefter växer den successivt och blir mer komplex. Åh, jag gillar verkligen det här!

 

Doft: Generös, fruktig och något kryddig. Inslag av röda äpplen och tuttifrutti, där det sistnämnda intrycket efter hand mejslas ut i röd persika, jordgubbar, några körsbär och lite svarta vinbär. Senare även kex och en liten mandel.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Röda äpplen, lakrits och tuttifrutti som precis som i doften följs av tydliga toner av jordgubbar, persika och körsbär. Bra energi och hög syra, men även bra balans. Fantastisk längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Färgen är riktigt härlig och påminner mer om en œil de perdrix än en traditionell blanc de noirs.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar