Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 15 maj 2024

Gaspard Brochet Vieille Vigne de Pépé (Renard) Tome I

(100 % pinot noir)

 

29 september 2023 (BISe i Malmö)

 


 

Det här är den första utgåvan av Vieille Vigne de Pépé, även kallad Renard (Räven), från Gaspard Brochet. Det är också den första champagnen jag dricker från Gaspard Brochets senaste årgång (2020).

 

Efter Lejonet, Skatan, Åsnan och Ekorren har djurskaran numera utökats med Grisen (Cochon), Fåret (Mouton) och så denna räv! Den är gjord på pinot noir från gamla rankor (planterade 1959) i vingården Le Croix de Bas i Écueil och skörden 2020. Den här flaskan degorgerades i januari 2023 utan dosage. Total produktion: 432 flaskor.

 

Det här är ännu en härlig champagne från Gaspard! Färgen är underbar.

 

Doft: Fruktig, kryddig och komplex doft med lätt oxiderade toner. Inslag av röda äpplen och jordgubbar följs av något salt från havet som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Senare även hallongodis, gräddkola, plommon och lite svamp.

 

Smak: Frisk, bärig och mycket torr smak med stegrande sälta. Relativt lätt. Jordgubbar, röda äpplen och hallon. Hög syra och bra energi.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar