Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 8 maj 2024

2017 Olivier Horiot Rosé des Riceys En Valingrain

(100 % pinot noir)

 

16 september 2023 (hemma)

 


 

Det här är ännu ett rosévin från Olivier Horiot och appellationen Rosé des Riceys. Detta är gjort på druvor från vingården En Valingrain. Det handlar om ett ”relativt brant söderläge med jordmån av märgel uppblandad med kalkstensgrus av Kimmeridgetyp” (citat från importören Vin & Natur).

 

Druvorna skördades den 8 september 2017 och spontanjäste därefter med sju dagars maceration. Efter lagring på gamla bourgognefat buteljerades vinet i juli 2019.

 

Det här är ett mycket bra vin som känns tillgängligt redan idag. Med det sagt kommer det sannolikt vinna på ytterligare lagring.

 

Doft: Bärig, jordig och komplex. Inslag av körsbär, jordgubbar, hallon, tranbär och krusbär följs av äppelkaka med kanel samt läder.

 

Smak: Bärig, frisk, torr och relativt lätt. Sura körsbär samsas med hallon, röda äpplen och salmiak.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar