Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 28 maj 2024

2011 David Léclapart L’Astre

(100 % pinot noir)

 

9 oktober 2023 (hemma)

 


 

Det här är den andra årgången av David Léclaparts blanc de noirs L’Astre, efter inledande 2010. Den görs på pinot noir från Léclaparts odlingar i hembyn Trépail. I likhet med odlarens övriga champagner är den framställd utan dosage.

 

Det första jag upplever – efter den härliga färgen i den genomskinliga flaskan – är att det är ett otroligt tryck i flaskan och champagne motsvarande ett glas flödar ut.

 

Det här är intressant, udda och mycket bra (i den ordningen)! Det blir under alla omständigheter ett högt betyg.

 

Doft: Utvecklad, komplex, jordig, kryddig, något fruktig och oxiderad. Inslag av mogna äpplen, smör, citrus och ek följs av anis, fänkål och paranötter innan den öppnar upp sig på allvar med jordgubbar, hallon, gräddkola och rostat bröd.

 

Smak: Elegant, frisk, något fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta. Till en början är det mest det vita på insidan av ett apelsinskal och lite äppelskal. Efter hand, ner den öppnat upp sig, jordgubbar och hallon som följs av hasselnötter och lakrits. Mycket hög syra och bra energi. Lång eftersmak.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2021-2025

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar