Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 6 maj 2024

2017 Olivier Horiot Rosé des Riceys En Barmont

(100 % pinot noir)

 

14 september 2023 (hemma)

 


 

Rosé des Riceys är den minsta appellationen i Champagnen. Dessa stilla roséviner får endast framställas av pinot noir från kommunen Les Riceys i Côte des Bar.

 

Det här rosévinet gör Olivier Horiot på druvor från vingården En Barmont i Les Riceys. Efter skörden, som inträffade den 10 september 2017, fick druvorna spontanjäsa och utsattes för sju dagars maceration. Därefter lagrades vinet på använda bourgognefat innan det buteljerades den 16 juli 2019.

 

Det första som slår en är färgen! Det här är ett väldigt rött rosévin och hade det inte stått rosé på flaskan hade man utgått från att det var ett rött vin. Vissa gör det möjligen ändå. Men Olivier Horiot gör faktiskt även ett stilla rött vin från druvor i samma vingård, under appellationen Coteaux Champenois!

 

Det här är ett ungt, elegant och bra vin med komplex doft.

 

Doft: Bärig, parfymerad och något kryddig. Inslag av smultron, hallon, körsbär, röda vinbär, tårtbotten, ek, svarta vinbär och svartpeppar följs efter hand av rabarber och lite läder.

 

Smak: Frisk, bärig, torr och relativt lätt smak av hallon, körsbär och röda äpplen.

 

Betyg idag: 83

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar