Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 9 maj 2024

Jean-Philippe Trousset Anna T. Chardonnay

(100 % chardonnay)

 

20 september 2023 (hemma)

 


 

Jag har tidigare druckit Jean-Philippe Troussets ratafia, men det här är första gången jag provar en champagne från den Les Mesneux-baserade odlaren. Producenten, som tidigare kallades för Trousset Guillemart, drivs av Jean-Philippe och hans hustru Karine.

 

Anna T. Chardonnay görs på en fatlagrad årgångsblandning, en så kallad réserve perpétuelle, som startades 2009. Detta vin blandas med fatjäst vin från den senaste årgången och buteljeras. Druvorna kommer från en vingård i Sacy. Dessvärre finns det ingen uppgift om vare sig basårgång eller degorgeringsdatum, men flaskan är helt nyköpt. Jag hittade den i butiken Les Caves du Forum i Reims i augusti 2023. Gissningsvis bör basårgången vara 2019 eller 2018.

 

Det här är en härlig champagne! Den håller ihop bra över tre dagar.

 

Doft: Generös, brödig, fruktig och kryddig. Inslag av vetemjöl, persika, lime och lakrits följs senare av jordgubbar och knallpulver.

 

Smak: Generös, frisk, fruktig och mycket torr smak med fin sälta. Persika, citron och gröna äpplen. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar