(100 % chardonnay)
20 september 2023 (hemma)
Jag har tidigare druckit Jean-Philippe Troussets ratafia, men det här är första gången jag provar en champagne från den Les Mesneux-baserade odlaren. Producenten, som tidigare kallades för Trousset Guillemart, drivs av Jean-Philippe och hans hustru Karine.
Anna T. Chardonnay görs
på en fatlagrad årgångsblandning, en så kallad réserve perpétuelle, som
startades 2009. Detta vin blandas med fatjäst vin från den senaste årgången och
buteljeras. Druvorna kommer från en vingård i Sacy. Dessvärre finns det ingen
uppgift om vare sig basårgång eller degorgeringsdatum, men flaskan är helt
nyköpt. Jag hittade den i butiken Les Caves du Forum i Reims i augusti 2023. Gissningsvis bör basårgången vara 2019 eller 2018.
Det här är en härlig champagne! Den håller ihop bra över tre dagar.
Doft: Generös, brödig, fruktig och kryddig. Inslag av vetemjöl, persika, lime och lakrits följs senare av jordgubbar och knallpulver.
Smak: Generös, frisk, fruktig och mycket torr smak med fin sälta. Persika, citron och gröna äpplen. Hög syra och bra längd.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2028-2033
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar