(75 % pinot meunier, 25 % chardonnay)
3 oktober 2023 (Brogatan i Malmö)
Jag provar Legrand-Latours champagner från 2018 tillsammans med Vin & Natur. Det här är den andra årgången av Éocène, efter inledande 2017. Champagnen har fått sitt namn efter den geologiska epoken eocen. Den är gjord på druvor från Verneuil (Vallée de la Marne) och har lagrats 20 månader på fat innan den buteljerades i maj 2020. Thibault Legrand använde ojäst druvmust från nästa års skörd (istället för vin och socker) tillsammans med jäst som liqueur de tirage. Flaskan blev degorgerad i juli 2022 utan dosage.
Éocène 2018 är en mycket bra champagne och ett klart lyft jämfört med inledande 2017, som jag skrev om här. I det inlägget berättar jag även en del om producenten.
Doft: Generös och gräddig, Inslag av gräddkola, svarta vinbär, smör, jäst och gröna äpplen.
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak av svarta vinbär, mandelmassa och gröna äpplen. Beskedlig syra och bra balans.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2027-2032
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar