Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 16 april 2019

1990 Louis Roederer Vintage

(ca 66 % pinot noir, 34 % chardonnay)

8 januari 2019 (hemma)En vällagrad årgångschampagne från Louis Roederer är alltid en fröjd. Och alldeles särkilt så när det handlar om en så pass bra årgång som 1990! Förväntningar är därför på topp. Och det här är verkligen en fantastisk champagne! Den har dock sannolikt passerat toppen nu och den känns lite fladdrig – den pendlar mellan att vara fullständigt underbar och ”bara” mycket bra. 

Den här buteljen blev degorgerad 2006. Det handlar alltså om en sendegorgerad flaska – Louis Roederer brukar degorgera sina flaskor löpande utan att göra något väsen av det – vilket även framgår av att etiketten är av nyare design än de som användes under 90-talet. Intressant nog finns det (minst) tre olika etiketter för den här champagnen – på grund av att den släppts under tre olika ”etikett-eror” – och med tre olika namn! Först som Brut 1990 med vit etikett, därefter som Brut Millésime 1990 med guldfärgad tvådelad etikett och slutligen som Vintage 1990 med ovanstående utformning.

Doft: Mogen, komplex och oxiderad doft med tydliga sherrytoner. Efter hand klart brända toner. Inslag av bokna äpplen, mogna gula päron, honung, crème brûlée, vanilj, hasselnötter och nötkräm. 

Smak: Mogen, frisk, komplex och härligt koncentrerad. Mogna äpplen, citron, mogna gula päron, söt grapefrukt, hasselnötter och nötkräm.

Betyg idag: 92

Sannolikt bäst: 2010-2018Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar