(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)
23 september 2020 (på kontoret)
Roederers årgångschampagne är alltid ett bra köp – även om den släpps nästan varje år – och aktuella årgången 2013 är absolut inget undantag. 2013 är framförallt ett stort år när det gäller chardonnay, men är även i allmänhet en högklassig årgång i Champagne. Det var dock ett speciellt år som inleddes med en mycket lång vinter som följdes av en kall vår och vinrankor som inte började blomma förrän i juli. Sommaren blev dock fantastisk, med många varma dagar och ovanligt lite regn, vilket la grunden för en mycket lyckad skörd i oktober.
Den här champagnen är i vanlig ordning pinotdominerad. Pinotdruvorna kommer från ekologiskt certifierade odlingar i Verzy och chardonnayen är från Chouilly. I den här årgången är 39 % av basvinet jäst på fat och 27 % genomgick den malolaktiska jäsningen. Att 73 % av vinet inte gjorde det sistnämnda, i kombination med förstklassiga druvor och årgångens förträfflighet, leder sannolikt till att det här blir en långlivad skapelse! Dosagen uppgår till 9 g/l.
Louis Roederer tenderar att degorgera sina flaskor löpande. Den här buteljen fick sin kork 2019 – dessvärre är man inte mer specifik än så. Uppgiften får man fram genom att knappa in flaskans id-nr på Roederers hemsida.
Det här är en mycket bra champagne med intressant potential. Den är fortfarande ung idag och lider av aningen bristande intensitet, men är samtidigt väldigt charmig!
Flaskan dricks i ett socialt sammanhang, så nedanstående noter är något kortfattade.
Doft: Brödig, parfymerad och fruktig. Inslag av jäst, päron, gula äpplen, citrus, kex, rostat bröd, aprikos och lite stenig mineralitet.
Smak:
Frisk, fruktig och torr smak av gul stenfrukt, citrus och lakrits. Något bristande intensitet.
Betyg idag: 88(+)
Sannolikt bäst: 2026-2033
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar