Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 25 december 2015

2008 Louis Roederer Vintage

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay)

5 december 2015 (kontoret)

Doft: Komplex och något brödig doft med inslag av hasselnötter, nybakat ljust bröd, gula äpplen och kiwi. Inte alls de jordgubbstoner jag upplevde när jag drack den senast.

Smak: Först väldigt sluten, men efter två timmars luftning börjar den bete sig lite vänligare! Frisk, syrlig och något fruktig. Gula äpplen, citrus och (här kommer de) jordgubbar.

Kommentar: Louis Roederer 2008 kommer med all sannolikhet att gå till historien som en stor champagne, men den här flaskan kändes mindre utvecklad än den jag drack i augusti. Ung idag alltså, men med en fantastisk potential! Flaskan blev degorgerad någon gång under 2014 (tråkigt nog är producenten inte mer specifik än så). Dosage på 9 g/l. Köpt på Systembolaget.

Dracks i en Louis Roederer-provning tillsammans med Rosé 2010 och Cristal 2000. Utgången blev oväntat jämn, där den här fick två bäströster av sju och därmed hamnade på delad andraplats med rosén!

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2019-2029

Tidigare intryck av denna champagne:


Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):
6 kommentarer:

 1. Måste vara flaskvariation då jag fann väl utvecklad fruktighet efter bara ett par minuter i glaset. Den kommer bli monumental, som du skriver. Bara att hamstra.

  SvaraRadera
 2. Detta blir min nyårschampagne i år (nybörjare dock). Om den behöver luftas, vilket jag säkerligen tror, hur gör man det rent praktiskt och ändå håller den kall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det är alltid lite problematiskt att lufta en champagne tillräckligt länge, eftersom man riskerar förlora för mycket v kolsyran. Min favoritlösning är, under förutsättning att du egentligen har lite mer champagne än vad du "behöver", om du öppnar flaskan/flaskorna 12-24 timmar innan du ska servera champagnen och tappar ur minst ett glas från varje flaska. Passa på att skåla och provsmaka med någon i din närhet och notera hur du upplever den då. Förslut flaskorna med en förslutningskork och sätt in dem i kylskåpet igen. Häll sedan upp champagnen 30-40 min innan den ska serveras, så luftas den samtidigt som den når rätt serveringstemperatur (ca 10-13 grader)!

   Ett alternativ är att du korkar upp flaskan/flaskorna ca två timmar innan den ska serveras och placerar dem i en ishink. Häll upp i glas ca 40 min innan den ska serveras. Det kan vara smart att ställa glasen i en sval del av bostaden.

   Ytterligare ett alternativ är så klart att dekantera flaskan, men häll upp försiktigt så att du inte tappar för mycket kolsyra!

   Lycka till!

   Radera
  2. Hej!

   Tack för ett uttömmande svar.
   Det blir en utmaning låter det som, men ska göra mitt bästa!
   Tack än en gång för svaret och för en trevlig blogg!

   Mvh,
   Andreas Nestor

   Radera
  3. Tack själv! Tänk på att inte gör en för stor grej av det bara. Det viktigaste är att du ger den så mycket luft som möjligt och att den inte dricks för kall! Kom dessutom ihåg att köpa ett par extra flaskor för lagring, för det här är egentligen en champagne som är för ung att dricka idag! :)

   Radera