Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 3 maj 2024

2016 Guenin Envers de Val Dessaux

(100 % pinot noir)

 

11 september 2023 (hemma)

 


 

Producenten Guenin hittar man i Essoyes i Côte des Bar, där familjen odlat druvor sedan 1648. Firman drivs av Sébastien Guenin, som utgör den elfte generationen, och hans fru Axelle. Sébastien tog över verksamheten från sin pappa Philippe Guenin 2013 och skapade sin första egna champagne 2015. Man äger 17 hektar odlingar i och kring hembyn, som till 92 % är planterade med pinot noir, 7 % chardonnay och 1 % pinot blanc. Majoriteten av druvorna säljs, enligt uppgift till bland annat Bollinger och Krug, och det är bara en liten del som används till de egna champagnerna. Sébastien tillämpar en filosofi om så liten påverkan som möjligt, såväl ute i vingårdarna där arbetet sker ekologiskt som i källaren. Samtliga champagner jäses spontant på små begagnade fat (barriquer).

 

Årgångschampagnen Envers de Val Dessaux görs på pinot noir från vingården med samma namn. Flaskan blev degorgerad i juni 2021 utan dosage.

 

Det här är en mycket bra champagne och en trevlig introduktion till denna producent!

 

Doft: Brioche, smör, krut, gula plommon, lite gula äpplen, några röda bär och bakverk. Dag två även skaldjur och citrus.

 

Smak: Ren, frisk, elegant, fruktig och mycket torr smak med len sälta, påtaglig syra och bra energi. Vit frukt och citron. Efter hand även räkskal. Fin längd.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar