(43 % chardonnay, 30 % pinot noir, 27 % pinot meunier?)
19 juli 2023 (hemma)
I det fjärde glaset i den första flighten finns den senaste utgåvan i Jacquessons 700-serie. Cuvée 746 är till största delen baserad på 2018 års skörd med tillägg av en okänd andel reservvin. Den här flaskan blev degorgerad i oktober 2022 med en dosage på 2 g/l. Det är därmed den klart torraste champagnen i årets uppställning.
Jacquesson brukade vara väldigt noggranna med att ange exakt druvblandning för varje utgåva av denna champagne, men på senare år har de av okänd anledning gått över till att istället lyfta fram byfördelningen i basårgången. För det här året, det vill säga skörden 2018, kom 68 % av druvorna från odlingar i Aÿ, Dizy och Hautvillers samt 32 % från Avize och Oiry. Flera olika källor på nätet anger dock druvblandningen till 43 % chardonnay, 30 % pinot noir och 27 % meunier, men jag vet inte om det endast avser basårgångens druvor eller den sammanlagda blandningen.
Jag provar fyra champagner halvblint och den här sticker verkligen ut i den här kvartetten. Det är en härlig champagne! Den är dock lite obalanserad första dagen, men blir mer harmonisk till dag två.
Doft: Generös, komplex och något oxiderad. Inslag av gräddkola, grillad banan, gula äpplen, päron och körsbärspralin följs efter hand av kex, kaffe, Coca-Cola och rostad brioche.
Smak: Generös smak av Werther’s Original, mogen banan, citron, gula äpplen, mogna körsbär och Coca-Cola. Hög syra. Initialt något obalanserad, men mer harmonisk dag två. Mycket lång eftersmak.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2027-2034
Mina tidigare intryck av Jacquessons 700-serie:
Cuvée no 733 DT: 87 (2015-03-20)
Cuvée no 734 DT: 87 (2020-09-16)
Cuvée no 740 DT: 88 (2022-07-07)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar