Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 2 mars 2024

2017 JM. Gobillard Cuvée Prestige Rosé

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

 

10 juli 2023 (hemma)

 


 

Champagnehuset JM.Gobillard håller till i Hautvillers, den lilla byn norr om Épernay som främst är känd för klostret Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers där en viss Dom Pierre Pérignon verkade. Den ovan länkade hemsidan spinner för övrigt glatt vidare på myten om den senares insatser för det mousserande vinet från Champagne…

 

Det familjeägda huset grundades av Gervais Gobillard 1933, när han köpte ett hektar mark i Hautvillers, och genom alla år som gått sedan dess har man haft ett tydligt tillväxtfokus. Idag drivs verksamheten av den fjärde generationen och man äger 33 hektar odlingar. Samtidigt köper man druvor från ett stort antal kontrakterade odlare och produktionen närmar sig två miljoner flaskor per år. Sortimentet består av tolv champagner och en ratafia. JM i producentnamnet kommer för övrigt från Jean-Marie Gobillard, son till Gervais och farfar till nuvarande generation. Jean-Marie avled i en tragisk olycka 1982, endast 46 år gammal.

 

Den här årgångsdeklarerade roséchampagnen är en del av husets prestigelinje, tillsammans med Cuvée Prestige och Privilège des Moines. Champagnen görs på en blandning av 60 % chardonnay och 40 % pinot noir. Intressant nog har den vita systerchampagnen Cuvée Prestige samma druvblandning.

 

Det här är en charmig och mycket bra champagne.

 

Doft: Generös och bärig doft med inslag av jordgubbar, kex, nougat, körsbär, hallon och smör.

 

Smak: Bärig, frisk och torr smak med fin sälta. Jordgubbar, ljust bröd, körsbär, blodapelsin och hallon. Hög syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar