Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 22 februari 2023

2012 Jacquesson Dizy – Corne Bautray, med flera

(100 % chardonnay)

 

7 juli 2022 (Jacquesson i Dizy)

 


 

Vi börjar vår fjärde dag i Champagne med en tur till Dizy för ett efterlängtat besök hos Jacquesson. Vi träffar Jean-Hervé Chiquet, som med ett värdigt lugn och ett stort mått av vänlighet tar hand om oss på bästa sätt.

 


 

Efter en kort introduktion inleder vi med ett litet stopp i Le Clos, vingården i trädgården bakom kontoret. Därefter blir det en rundtur i vineriet och i källaren, som finns i en fastighet mittemot kontoret på andra sidan gatan, innan vi avslutar med en provning.

 


 

Den kommer in sist, men är tveklöst nummer ett. Dizy – Corne Bautray är en av Jacquessons vingårdschampagner, eller lieux-dits som de också kallas. Vingården i Dizy är belägen precis vid gränsen mot Aÿ och på toppen av en brant sluttning i sydvästlig riktning finns det ett hektar med 9000 rankor av chardonnay som planterades 1960. Från dessa skapar man denna champagne som är jäst och lagrad på ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2021 utan dosage.

 


 

Det här är en fantastisk champagne!

 

Doft: Fruktig doft av äpplen, päron, citron och lite bakverk.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr smak med härlig koncentration, hög syra och bra energi. Hallon, mogna äpplen och citron. Imponerande balans med tanke på hur relativt ungt det är och att man inte tillsatt någon dosage.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2028-2035

 

Mina intryck av tidigare årgångar av Dizy – Corne Bautray:

2000: 89 (2016-12-16)

2002: 89 (2020-09-19)

2004: 87(+) (2019-02-21)

2005: 87 (2020-06-06)

 


 

Som ovanstående bild visar provar vi även dessa tre:

 

Cuvée no 744 (43 % chardonnay, 30 % pinot meunier, 27 % pinot noir): Baserad på 2016 års skörd med tillägg av reservvin från tidigare utgåvor av 700-serien. Uppgifterna om exakt druvblandning varierar, men flest källor anger enligt ovan. Jacquesson själva uppger inte längre någon druvblandning på sin hemsida och presenterar istället den procentuella fördelningen mellan de olika byarna. För Cuvée 744 anger man att 55 % kommer från Aÿ, Dizy och Hautvillers samt 45 % från Avize och Oiry. Gissningsvis syftar man dock enbart på druvorna från själva basårgången här. Flaskan blev under alla omständigheter degorgerad i augusti 2021 med en dosage på ynka 0,75 g/l. Det här är en mycket bra champagne! Den inleder lite svagare än den charmiga 745:an i glaset bredvid, men vinner i längden. Fruktig, kryddig och komplex doft med inslag av äpplen, jäst, persika, röda bär och lime. Frisk, fruktig, torr och elegant smak som domineras av äpplen och citron. Hög syra och bra längd.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2026-2031

 

Cuvée no 745 (45 % chardonnay, 35 % pinot noir, 20 % pinot meunier?): Den här utgåvan har 2017 som basårgång. Flaskan blev degorgerad i januari 2022 med en dosage på 0,75 g/l. Den är mycket bra, klart charmig och redo att drickas! Generös, fruktig och kryddig doft. Inslag av mogna äpplen, äppelkaka, persika och brioche. Frisk, fruktig och torr smak av mogna äpplen och stenfrukt.

Betyg idag: 85. Sannolikt bäst: 2022-2030

 

Cuvée no 740 Dégorgement Tardif (chardonnay, pinot noir, pinot meunier): Det här är den sendegorgerade varianten av Cuvée 740, baserad på skörden 2012 (80 %) med tillägg av reservvin från tidigare utgåvor av 700-serien. Från och med den här utgåvan gick andelen reservvin ner från runt 30 % till ungefär 20, för att lyfta fram basårgångens karaktär ännu mer. Den här flaskan blev degorgerad i april 2021 utan dosage. Mycket, mycket bra! Fruktig doft av äpplen och lite bakverk. Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak av mogna äpplen, gräddkola och brioche.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar