Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 18 mars 2024

VM: Billecart-Salmon Brut Réserve

(41 % pinot meunier, 30 % chardonnay, 29 % pinot noir)

 

27 juli 2023 (hemma)

 


 

Den femte och sista flighten i 2023 års upplaga av VM i standardchampagne består av de champagner som hamnade på platserna 1-4 i föregående års tävling.

 

Först ut bland dessa är Billecart-Salmon. Man kan konstatera att Brut Réserve är ett gångbart namn bland de stora husens standardcuvéer, inte minst bland de som finns representerade i årets VM: Duval-Leroy, Boizel, Taittinger, Charles Heidsieck och det i Mareuil-sur-Aÿ baserade Billecart-Salmon har alla valt att döpa sin viktigaste champagne till det.

 

Billecart-Salmon Brut Réserve utmärker sig med sin höga andel meunier i blandningen, som i den här versionen uppgår till 41 %. Den här utgåvan har 2018 som basårgång och andelen reservvin uppgår till hela 55 %. Flaskan blev degorgerad i tredje kvartalet 2022 med en dosage på 6,2 %, det vill säga strax över gränsen till extra brut.

 

Det här är en mycket bra champagne med viss lagringspotential.

 

Doft: Generös, fruktig och kryddig. Inslag av gula äpplen, yuzu, citron, krut, anis, persika, aprikos och till slut även smör.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med fin sälta och bra koncentration. Mogen citron, gröna äpplen, lite anis och persika. Hög syra, bra energi och fin längd.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2025-2033

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2010-08-28: 84

2020-08-24: 85

2022-06-22: 85

 

Tack vare koden på flaskans baksida och funktionen My Origin på Billecarts hemsida får man numera reda på all väsentlig information om flaskans innehåll. Det är mycket glädjande att fler och fler producenter lanserar den här typen av tjänst!

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar