Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 14 mars 2024

VM: Taittinger Brut Réserve

(40 % chardonnay, 35 % pinot noir, 25 % pinot noir)

 

23 juli 2023 (hemma)

 


 

Det fjärde och sista glaset i den tredje flighten innehåller Taittinger Brut Réserve. Champagnen bygger på en förhållandevis jämn fördelning av de tre stora druvorna, där andelen chardonnay alltid är högst. Den får minst tre års lagring på jästfällningen, men längden varierar beroende på degorgeringsdatum. Dessvärre framgår varken degorgeringsdatum eller aktuell basårgång på flaskan, men skulle den här buteljen (som köptes i juni 2023) vara degorgerad under 2022 är basårgången rimligen 2018. Dosagen uppgår enligt uppgift till 9 g/l.

 

Det här är en bra och generös champagne som sannolikt skulle må bra av ett par års lagring. Den lyfter ett snäpp till dag två.

 

Doft: Generös, fruktig och klart komplex. Inslag av citrus, mogna röda äpplen, svarta vinbär, jordgubbar och lakrits följs av ljust bröd, smör och dragon och därefter passionsfrukt, mogen persika och bakverk.

 

Smak: Frisk, fruktig, torr och relativt generös smak med viss sälta. Jordgubbar, citrus, stenfrukt och fruktgodis. Hög syra, men skaplig balans.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2025-2032

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2010-12-16: 83

2022-06-21: 83

 

Taittinger har, som synes ovan, uppdaterat etiketten till den här champagnen, som nu ger ett mycket stilrent och närmast minimalistiskt intryck. Dessvärre passade man inte på att samtidigt uppdatera baksidesetiketten med nyttig information om flaskans innehåll. Och QR-koden leder endast till presentationen av Brut Réserve på Taittingers hemsida och inte till specifik information om just den här utgåvan…

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar