Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 23 mars 2024

2013 Legras & Haas Les Sillons

(100 % chardonnay)

 

28 juli 2023 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 


 

Det är sommarprovning tillsammans med vinvännerna i Simrishamn. Allt serveras blint i vanlig ordning och i det andra glaset döljer sig Les Sillons 2013 från Legras & Haas.

 

Druvorna till Les Sillons kommer från vingården Derrière Partelaine i Chouilly och det här är den andra årgången av denna champagne, efter inledande 2012. Champagnen är jäst och lagrad (8 månader) på fat och blev därefter buteljerad i april 2014. Fyra år senare, i april 2018, degorgerades den här flaskan med en dosage på 4 g/l.

 

Idag, lite mer än fem år efter degorgering, är det här en mycket bra, men inte oväntat fortfarande relativt ung champagne. Fem år på korken är helt enkelt ingen tid i sammanhanget när man pratar om en grand cru-vingård som den här och den för chardonnay så lysande årgången 2013. Tre års lagring till och den bör börja sjunga på allvar!

 

Doft: Fruktig, parfymerad och utvecklad doft av päron, vita blommor, ett litet äpple, honung, hasselnötter och kex.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och mycket torr smak som domineras av päron och vanilj (alltså Päronsplitt).

 

Betyg idag: 88(+)

 

Sannolikt bäst: 2026-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar