Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 24 mars 2024

2018 Denis Salomon Saignée de Meunier

(100 % pinot meunier)

 

28 juli 2023 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 


 

Det här är den tredje champagnen i vår provning och det här är första gången jag dricker något från Denis Salomon.

 

Denis Salomon är en odlare med hemvist i Vandières. Familjefirman drivs idag av Nicolas Salomon som började engagera sig i verksamheten 2004 och därefter tagit över ansvaret efter pappa Denis. Man äger 4,8 hektar odlingar, fördelade på tjugotre lotter i sex byar. Nicolas har infört ett hållbart arbetssätt och ett vinmakande som till stor del bygger på den Bourgogneinspirerade filosofin om att göra vin på en druva, från en vingård och ett år. Sedan 2012 har man upphört med den malolaktiska jäsningen. Sortimentet består av elva champagner och en röd coteaux champenois.

 

Saignée de Meunier är en roséchampagne som görs på meunier från vingården Les Chenevières i Vandières. Det här är årgång 2018 och flaskan blev degorgerad i maj 2022 med en dosage på 5 g/l.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne! Den känns dessutom redo att drickas idag.

 

Doft: Bärig och något kryddig. Inslag av hallon, sura hallonremmar, rabarber, jordgubbar, körsbär, klister och badboll.

 

Smak: Bärig, frisk, torr och framförallt mycket charmig smak med diskret sälta och en härlig koncentration. Smultron samsas med tranbär och svarta vinbär.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2023-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar