Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 16 mars 2023

Jacquesson Cuvée no 736

(53 % chardonnay, 29 % pinot noir, 18 % pinot meunier)

 

22 juli 2022 (hemma)

 

 

 

Cuvée no 736 från Jacquesson är till 66 % baserad på skörden 2008 med tillägg av reservvin från 2007, 2006 och Cuvée 735. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2013 med en dosage på 1,5 g/l.

 

Jag blir inte riktigt klok på den här champagnen. Antingen är det här en svag flaska, eller har den inte alls utvecklats som jag föreställde mig. När jag drack den alldeles för ung under åren 2014-2016 såg jag framför mig en helt annan champagne än den jag dricker idag! Den är absolut inte dålig, men ganska slätstruken och utan den fina frukt och intensitet man förväntar sig av en utvecklad champagne med 2008-bas. Behöver den verkligen ytterligare lagring för att blomma ut? Kan den redan ha hunnit passera sin peak? Blev den verkligen inte bättre än så här? Så många frågor. Jag sparar halva flaskan till dagen efter och då känns den överraskande nog mer harmonisk (och bättre). Det kan möjligen ses som ett tecken på att det handlar om en svag flaska. Och/eller att champagnen helt enkelt behöver längre lagring! Optimisten i mig ser redan fram emot nästa flaska.

 

Doft: Utvecklad och komplex. Inslag av mogna äpplen, smör, tändstickor, brioche, grädde, hasselnötter och kaffe.

 

Smak: Utvecklad, frisk, något fruktig och mycket torr smak av syrliga äpplen och citron. Hög syra, bristande komplexitet och relativt svag intensitet. Dag två är den mer harmonisk och då dyker det upp toner av lime.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: ?

 

Mina tidigare intryck av Cuvée no 736:

2014-01-09: 80(++)

2014-04-18: 84(++)

2016-04-28: 85(++)

 


 

Mina övriga upplevelser av 700-serien:

Cuvée no 732: 89 (2014-10-04)

Cuvée no 733 DT: 87 (2015-03-20)

Cuvée no 734: 89 (2015-10-04)

Cuvée no 734 DT: 87 (2020-09-16)

Cuvée no 735: 86 (2012-09-05)

Cuvée no 737: 88 (2022-07-21)

Cuvée no 738: 87 (2022-07-20)

Cuvée no 740 DT: 88 (2022-07-07)

Cuvée no 743: 89 (2022-07-19)

Cuvée no 744: 86 (2022-07-07)

Cuvée no 745: 85 (2022-07-07)

 


 

2 kommentarer:

  1. Enligt Juhlin så är många 2008or inne i en konstig fas just nu, typ fas 2 av tunneln han säger att man skall vänta ytterligare fem år gäller både prestige som odlare och vanlig millesime, jag instämmer dels i det att med vissa viner känns det som 996problematiken att syran rundas lixom aldrig av ,att visa viner är citronvatten i 20år innan det börja hända något

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Så kan det naturligtvis vara för vissa champagner och även för den här, men man ska undvika att generalisera. Många tidigt degorgerade 08:or är i en fantastisk fas nu, medan många senare degorgerade flaskor (inklusive samtliga prestigechampagner) behöver flera år till för att vakna till liv. Det är väl för övrigt först på senare år som Juhlin börjat uppskatta 2008 som årgång? Jag minns att han länge gav den en trea i betyg (på en femgradig skala), som han sedan höjde till en fyra.

      1996 är både en fantastisk och väldigt speciell årgång med extremt höga högstanivåer, men också ganska låg lägstanivå. För mig har 2008 en högre lägstanivå.

      Radera