Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 17 mars 2024

VM: Lanson Le Black Label

(50 % pinot noir, 35 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

25 juli 2023 (hemma)

 


 

Det sista glaset i den fjärde flighten innehåller Lanson Le Black Label.

 

Lansons instegschampagne med det i Frankrike helt normala namnet Le Black Label är en förhållandevis ambitiös standardchampagne med ganska hög andel reservvin (40 % i den här versionen) och hyfsat lång lågring på jästfällningen (minst fyra år, i det här fallet nästan fem). Den här utgåvan har 2016-bas och det är faktiskt samma version som var med i förra årets mästerskap och den får därmed omedvetet en viss fördel mot det övriga startfältet, tack var den extra lagringen. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2022 med en dosage på 8 g/l.

 

Det är en mycket bra champagne. Den har tveklöst lyft jämfört med när jag provade den för ett år sedan.

 

Doft: Gräddig och efter hand fruktig. Inslag av gröna äpplen, vanilj och tropisk frukt följs av gräddkola, smör och bakverk.

 

Smak: Ren, frisk, något fruktig och torr smak med härlig sälta och bra koncentration. Gröna äpplen, citron, vanilj och till slut även härliga toner av gräddkola. Hög syra, fin energi och mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2025-2032

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2020-11-13: 85

2022-06-19: 84

 

Baksidan hos Lanson är exemplarisk!

 


 

Från och med nästa basårgång, det vill säga 2017, har Lanson för övrigt valt att byta namn på den här champagnen till Le Black Création samtidigt som de, i likhet med Krug och Louis Roederer, börjat numrera den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar