(60 % pinot noir, 25 % chardonnay, 15 % pinot meunier)
25 juli 2023 (hemma)
Den fjärde flighten i VM i standardchampagne består av de fyra champagner som hamnade på platserna 5-8 i föregående års tävling. Liksom övriga flaskor provar jag dem halvblint.
I det första glaset hittar jag Special Cuvée från Bollinger. Den här utgåvan har 2019 som basårgång och flaskan blev degorgerad i januari 2023 med en dosage på 7 g/l.
Basårgången står för 45 % av blandningen och reservvinerna för höga 55 %, varav 7 % kommer från Bollingers berömda magnumflaskor. Huset har mer än 800 000 magnumflaskor med reservvin i sin källare, utöver det som lagras på fat eller i ståltank.
Det här är en mycket bra champagne! Det är helt klart den bästa utgåvan jag druckit av Bollinger Special Cuvée. Den dricks över två dagar och håller ihop bra.
Doft: Fruktig, brödig och något kryddig. Inslag av gul stenfrukt, jäst, apelsin, jordgubbar, lakrits, gröna (och senare röda) äpplen och kex följs efter hand av grapefrukt och senare även hasselnötter och smör.
Smak: Frisk, fruktig, torr och något kryddig smak med viss sälta och bra intensitet. Apelsin, gula och röda äpplen samt plommon med lite skalbeska. Senare även hasselnötter. Hög syra, bra energi och fin längd.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2024-2032
Mina tidigare bloggade intryck av denna champagne:
På baksidan av flaskan hade man gärna sett uppgifter som basårgång, degorgeringsdatum och dosage men de lyser med sin frånvaro. Uppgifterna som jag presenterar ovan har jag fått från den svenska importören.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar