Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 15 mars 2023

Jacquesson Cuvée no 743

(57 % chardonnay, 22 % pinot meunier, 21 % pinot noir)

 

19 juli 2022 (hemma)

 


 

Tolv dagar innan denna flaska öppnas spenderade jag en förmiddag på Jacquesson i Dizy tillsammans med Jean-Hervé Chiquet. Då berättade han lite överraskande att han tycker att 2015 är en fantastisk årgång och att 743 är hans favorit i 700-serien.

 

Ett sådant uttalande leder självklart till att man plockar fram en flaska. Cuvée 743 är alltså baserad på skörden 2015 med tillägg av reservvin från tidigare år (20 %). Den kom ut på marknaden 2020 och just den här flaskan blev degorgerad i november 2019 utan dosage. Bröderna Chiquet jobbar genomgående med mycket låg dosage i sina champagner, men här har man alltså skippat den helt – ett tecken så gott som något på att man är nöjd med skörden och gillar sitt druvmaterial!

 

Jean-Hervé har tveklöst en poäng – det här är en mycket, mycket bra champagne! Gissningsvis kan den dessutom fortsätta utvecklas i positiv riktning om man ger den ett par års ytterligare lagring. Inte omöjligt då att den även seglar upp som min favorit i 700-serien.

 


 

Doft: Komplex och något örtig doft med inslag av brioche, gröna äpplen, päron, rostade hasselnötter, mandlar, grillad citron, hö, rostat bröd, kex och till slut även svarta vinbär.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med härlig koncentration. Toner av äpplen, päron och citrus får efter hand sällskap av persika och mandelmassa. Påtaglig syra. Lång eftersmak med gröna äpplen och tydlig sälta.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2024-2030

 

Jean-Hervé Chiquet framför en av sina mycket gamla vertikalpressar:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar