Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 8 mars 2024

VM: Duval-Leroy Brut Réserve

(60 % pinot noir, 30 % pinot meunier, 10 % chardonnay)

 

19 juli 2023 (hemma)

 


 

VM i standardchampagne!

 

Det har blivit dags att redovisa den andra upplagan av VM i standardchampagne, mitt årligen återkommande projekt där jag provar instegschampagnerna från de stora husen mot varandra. Le brut sans année, ofta förkortad BSA, är benämningen på franska och det är den absolut viktigaste champagnen för de stora champagnehusen. Det är också en cuvée som i många fall definierar husstilen hos respektive producent. Som vinintresserad kan det vara lockande att välja bort dessa champagner till förmån för mer spännande alternativ, men som champagnenörd är det nästan ett måste att hålla koll på dem. Jag tycker att nivån på standardchampagnen säger en hel del om respektive hus och det är intressant att se hur den utvecklats och fortsätter att utvecklas över tid.

 

Till 2023 års upplaga av VM i standardchampagne har tjugo champagner kvalificerat sig. De sexton högst rankade från 2022 ställs mot fyra spännande utmanare som inte var med senast.

 

Samtliga flaskor är nyinköpta och betalda av mig. Jag provar dem halvblint, fyra i taget, över två dagar. Att provningen är halvblind innebär att jag vet vilka champagner som är med i respektive flight, men inte i vilken ordning de serveras. Av praktiska skäl har det inte gått att servera dem mer blint än så. Samtliga noter och betyg sätts innan avtäckning, medan övriga kommentarer skrivs efter att jag vet vad som finns i respektive glas.

 

I den första flighten hittar vi de fyra utmanarna. Först ut av dessa visar sig vara Duval-Leroy Brut Réserve.

 

Vertusbaserade Duval-Leroy lämnar inte ut särskilt mycket information om den här champagnen, varken på flaskan eller på sin hemsida, mer än att druvblandningen är dominerad av blå druvor, att alla de tre stora druvorna är med och att de kommer från ett femtontal byar i Montagne de Reims och Côte des Blancs. En sökning gör gällande att fördelningen är 60/30/10 och att andelen reservvin är ca 40 %.

 

Baksidesetiketten briljerar med sina språkkunskapar – och totala brist på vettig information. Klicka på bilden för att förstora den.

 


 

Det här är en bra champagne som lyfter en del till dag två. Det hade varit intressant att få prova den med några års lagring!

 

Doft: Fruktig, något kryddig och efter hand gräddig doft. Inslag av gröna äpplen, citron, gul stenfrukt, krita, päron och salmiak följs efter hand av kex och bränd pizzabotten.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak av citrus och persika med viss sälta. Hög syra, men ganska bra balans (möjligen med hjälp av en generös dosage). Härlig längd. Mer harmonisk och bättre dag två.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2025-2033

 

Den första flighten – de fyra utmanarna:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar