Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 17 mars 2024

VM: Ruinart Brut

(ca 45 % pinot noir, 40 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

25 juli 2023 (hemma)

 


 

I det tredje glaset döljer sig Ruinart Brut, eller R de Ruinart som den också kallas. Exakt druvsammansättning varierar något, men andelen pinot noir är alltid högst, följt av en nästan lika stor del chardonnay och en betydligt mindre andel meunier. Druvorna kommer från 40-50 olika byar i Côtes de Blancs och Montagne de Reims. Basårgången står för 70-80 % av blandningen och får därmed stor betydelse i respektive utgåva. Champagnen får 2-3 års lagring på jästfällningen och sedermera en dosage på 7 g/l. Dessvärre visar man varken basårgång eller degorgeringsdatum.

 

Det här är en charmig och mycket bra champagne. Den, liksom övriga flaskor i uppställningen, provas över två dagar och den håller ihop bra.

 

Doft: Parfymerad, fruktig och något kryddig. Inslag av päron (Piggelin), lime, salmiak och senare även clementin.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr. Massor av päron får efter hand sällskap av lite lime. Hög syra och mycket lång och initialt något eldig eftersmak.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2024-2031

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2022-06-15: 84

 

Baksidesetiketten innehåller dessvärre inte mycket av värde:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar