Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 16 mars 2024

VM: Charles Heidsieck Brut Réserve

(40 % chardonnay, 40 % pinot noir, 20 % pinot meunier)

 

25 juli 2023 (hemma)

 


 

Charles Heidsieck Brut Réserve är den andra champagnen i den fjärde flighten. Den här utgåvan har 2017 som basårgång och flaskan blev degorgerad 2022.

 

Instegschampagnen från Charles Heidsieck görs på druvor från sextio olika byar, men man lyfter särskilt fram tre som centrala: Oger (chardonnay), Ambonnay (pinot noir) och Verneuil (meunier). Andelen reservvin uppgår till hälften av blandningen, vilket inte riktigt når upp till samma nivå som Bollinger i glaset bredvid men som är klart högre än för de flesta andra champagner. Champagnen får dock inte längre lika lång lagring på jästfällningen, något som tidigare, jämte den höga andelen långlagrat reservvin, varit något av ett signum för denna champagne. Dosagen uppgår enligt uppgift till 9 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne med ytterligare potential. Den, just 2017-basen av Brut Réserve, har verkligen lyft sedan jag drack den i september 2022. Då kunde jag konstatera att det var den svagaste utgåvan jag druckit av denna champagne och att det kändes som att den över huvud taget befann sig på ett sluttande plan sedan flera år. Idag kan jag glädjande nog korrigera den åsikten.

 

Doft: Kraftfull, kryddig och komplex doft med reduktiva toner. Inslag av gul stenfrukt, lemoncurd, krutrök och kräftstjärtar följs efter hand av rostade toner med inslag av kex och vanilj. Senare även tydligt brända toner.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med trevlig sälta, fin koncentration och bra energi. Söt citron, lite lime, gröna och gula äpplen samt kräftstjärtar. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

Äldre utgåva: 86 (2014-10-30)

2008-bas: 86(+) (2016-10-14)

2008-bas: 87 (2019-02-09)

2014-bas: 85 (2020-10-16)

2016-bas: 84 (2022-06-17)

2017-bas: 82 (2022-09-23)

 

Sin vana trogen presenterar Charles Heidsieck åren när flaskan lades i källaren, det vill säga när champagnen buteljerades, respektive när den degorgerades. Året när vinet lades i källaren är alltid året efter skörden, vilket innebär att basårgången är 2017 i detta fall.

 


 

2 kommentarer:

  1. Det här är konsumentupplysning på en nivå utöver det vanliga. / P.

    SvaraRadera