Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 5 mars 2024

2020 Strohmeier Schilcher Frizzante

(100 % blauer wildbacher)

 

15 juli 2023 (hemma)

 


 

Franz Strohmeier är en odlare och vinmakare i Weststeiermark i Österrike. Här växer den lokala druvan blauer wildbacher och på den gör man bland annat ett rosévin som kallas Schilcher. Schilcher görs både som stilla vin och lätt mousserande, så kallad frizzante.

 

Strohmeier har tillgång till tio hektar odlingar och tillämpar ett biodynamiskt arbetssätt. Han odlar många olika druvsorter och framställer ett stort antal olika viner.

 

Det här är alltså årgång 2020 av det mousserande rosévinet, som framställs så här: Efter fyra timmars skalkontakt vid pressningen jäses vinet spontant i begagnade fat och lagras därefter sex månader på jästfällningen. Den andra jäsningen sker, precis som med champagne, på flaska genom att man tillsätter socker och jäst. Trycket stannar dock vid 2,5 bar och vinet blir endast halvmousserande. Det säljs ungt – redan ett år efter skörden kommer vinet ut på marknaden. Jag köpte min flaska i en vinlåda (”Strohmeier 4”) från Vin & Natur via Systembolagets beställningssortiment i september 2021. Aktuell årgång idag är 2022.

 

Det här är ett läskande och mycket trevligt vin! Det dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Rosor, blodapelsin, jordgubbar, örter, Coca-Cola, lime, lakrits och bränd brödkant.

 

Smak: Frisk, bärig, torr och läskande smak av röda bär och lakrits.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2022-2025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar